nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Medvegyev: Veszélyes a multikulturalizmus csődjéről beszélni

Az Oroszországi Föderáció elnöke szerint országa számára elfogadhatatlanok azok a tézisek, melyek a különböző kultúrák egymás mellett élésének perspektívátlanságáról szólnak – tudósít a RIA Novosztyi.

nyest.hu | 2011. február 14.
|  

Pénteken Dmitrij Anatoljevics Medvegyev Ufában (Baskortosztan) vezette az Államtanács Prezídiumának az oroszországi nemzetiségek együttélésével foglalkozó ülését.

„Nem hagyjhatjuk magunkat provokálni, nem beszélhetünk a multikulturalizmus csődjéről” – mondta az elnök nemzetiségi kulturális egyesületek vezetőivel és néprajztudósokkal találkozva. Mint megjegyezte, Európában most sokan feszegetik ezt a kérdést. „Ha a multikulturalizmus csődjéről beszélünk, megsemmisíthetjük a hagyományokat, de ez veszélyes dolog, ezt az európai államoknak is meg kell érteniük.”

Az egyik résztvevő javasolta, hogy vegyék figyelembe az európai államok, köztük Nagy-Britannia és Spanyolország tapasztalatait, mire Medvegyev a következőket válaszolta: „Figyelembe venni mások tapasztalatait fontos, de egyszerűen átvenni nem szabad, nekik is megvannak a maguk problémái, náluk is vannak nemzetiségek közötti konfliktusok.”

Oroszország nagyon büszke a határain belül élő nemzetiségek békés egymás mellett élésére. Ennek garanciája azonban az, hogy a nemzetiségek alkalmazkodnak az orosz kultúrához, beilleszkednek az orosz rendszerbe, feladják hagyományos életformájukat, kultúrájukat, nyelvüket. A nemzetiségi kultúra lényegében a népi együttesekbe, fesztiválokra szorul vissza. A nemzetiségeknek nincs saját kulturális autonómiájuk, az orosztól elkülönülő kulturális életük.

Bár régiónként eltérő a helyzet, az orosz állam erősen korlátozza a lehetőségeket. Ennek példája, hogy amikor  a tatárok át akartak térni a latin betűs írásra, a szövetségi parlament elfogadott egy törvényt, mely szerint a föderáción belül csak olyan nyelv lehet hivatalos, melynek cirill betűs írása van. Az egyes népek tehát dönthetnek, hogy vagy megmaradnak a cirill írás mellett, vagy nyelvüket nem használhatják hivatalosként: ezek után aligha mondhatjuk, hogy lehetőségük van saját kultúrájuk építésére. Oroszországban nem lehet multikulturalizmusról beszélni.

A hozzászóló bizonyára arra célzott, hogy Spanyolországban (Katalóniában, Valenciában, a Baleár-szigeteken, Baszkföldön és Galiciában) és Nagy-Britanniában (Walesben) a helyi nyelveknek és kultúráknak egyre szélesebb jogokat biztosítanak. Az ilyesfajta kulturális autonómia azonban teljesen idegen Oroszországtól, és úgy tűnik, a szép szavak ellenére Medvegyevnem támogatná az ilyen irányú változásokat.

Forrás

Медведев считает опасными рассуждения о "крахе мультикультуры"

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X