nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Miért Reval?

Úgy tűnik, míg az észtek a dánokról nevezték el fővárosukat, addig a dánok – és nyomukban a németek – egy észt elnevezést használtak rá.

Fejes László | 2014. augusztus 13.
|  

Korábbi cikkünkben megírtuk, Tallinn miért nem Tallin. Azt is megírtuk, hogy a város neve a ’dán város’ szerkezetből fejlődött. A város német neve A város nevében a v-t nem [f]-nek ejtjük, mint általában a németben, hanem [v]-nek. azonban Reval (volt – ma már németül is Tallinn-nak nevezik), és 1918-ig ez volt a város hivatalos és nemzetközileg is használt neve: csupán az észt függetlenség kikiáltásával vált hivatalossá az észt elnevezés. (1941 és 1944 között, a náci megszállás idején ismét Reval volt a hivatalos elnevezés.)

A Reval és a Tallinn név láthatóan nincs összefüggésben egymással, a Reval elnevezés eredete nincs megnyugtatóan tisztázva. Kiss Lajos a Földrajzi nevek etimológiai szótárában azt írja, hogy valószínűleg a dán-svéd revel ’víz alatti szirt, homokpad, zátony’ szóból származik. Ez nem is tűnik valószínűtlennek, hiszen olyan nyelvekből származtatja, amelyek bizonyíthatóan használatosak voltak a helyszínen, és könnyen elképzelhető, hogy eredetileg valahol a közelben álló zátonynak és környékének volt az elnevezése.

Reval és Tallinn
Reval és Tallinn
(Forrás: Wikimedia Commons / Poco a poco / CC BY-SA 3.0)

Manapság mégis inkább egy másik eredeztetése terjedt el a névnek (a Wikipédia-oldalak is kizárólag ezt idézik). Eszerint az egyik óészt tartomány, Revala (korábban: Revälä, Revelä, Rivälä, később Rävala és Räbala is) nevéből ered a város neve.

Az óészt tartományok
Az óészt tartományok
(Forrás: Wikimedia Commons)
A tartomány neve viszont egy másik település nevéből származik, melynek mai neve Rebala. Ez Tallinntól néhány kilométerre keletre található, ősi, kb. háromezer éves temetőjéről és modern kori szemétlerakójáról híres.
A rebalai temető
A rebalai temető
(Forrás: Wikimedia Commons / Ren12 / CC BY-SA 3.0)

A név eredete azonban nem világos. Egyes feltételezések szerint a riba ’(környezetétől elütő) keskeny földsáv’ szóval függhet össze, és eredetileg a jellegzetes észak-észt partvidékre, annak leszakadó partfalaira utalt. Bár ez a magyarázat nem valószerűtlen, mégis nehezen igazolható.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X