nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Konzervatív és unalmas

A nyelvoktatást azzal lehet segíteni, ha színes, érdekes, a valódi nyelvhasználati szituációkhoz közel álló tananyagot biztosítunk. De hogyan?

Fejes László | 2011. november 29.
|  

Nem csoda, ha sok orosz szülő elutasítja a komi nyelv iskolai oktatásának ötletét – nyilatkozta Nina Nyesztyerova, a Komi Köztársasági Köz- és Államigazgatási Akadémia (tulajdonképpen főiskola) rektora. Szerinte ennek az az oka, hogy a komi nyelvet hagyományos, konzervatív módszerek alapján, következésképp unalmasan tanítják. Ezen csak az segíthet, ha korszerű módszereket vezetnek be az oktatásba.

Éppen ezért hoztak létre a főiskolán egy „laboratórium”-ot (munkacsoportot vagy műhelyt), mely a finnugor nyelvek információs infrastruktúrájával foglalkozik. Nina Nyeszterova korábban a Sziktivkari Állami Egyetemen dolgozott, ahol már foglalkozott hasonló adatbázis építésével, „laboratórium”-ot azonban ott nem sikerült létrehoznia.

A „laboratórium” célja a kommunikatív alapú nyelvoktatás támogatása mellett az ilyen irányú kutatások lehetőségének biztosítása is lesz. Az első nagy vállalkozásuk egy komi–orosz, ill. orosz–komi elektronikus szótár lesz, mely kétségtelenül fontos eszköze lehet a nyelvoktatásnak, de nem világos, mi köze az újszerű módszerekhez. Arról sajnos nincsenek részletes információk, hogy ezen kívül milyen szolgáltatások lesznek majd elérhetők.

Forrás

Ректор Академии госслужбы Коми Нина Нестерова: «Коми язык преподают консервативно и неинтересно»

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 siposdr 2011. november 29. 19:11

Nina? Nem Nyina?

Információ
X