nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Letölthető erza nyelvkönyv hanganyaggal

Észtországban jelent meg a legújabb erza nyelvkönyv, ezúttal angol nyelven – és ingyen letölthető.

Rénhírek | 2014. február 19.
|  

A Tartui Egyetem Észt nyelvjárástani és rokon nyelvi arhívuma (Tartu Ülikooli eesti murrete ja sugulaskeelte arhiiv) elérhetővé tette honlapján Niina Aasmäe An Introductory Course of the Erzya Language (Erza nyelvi bevezető kurzus) című tankönyvét. A tankönyv a szerző korábbi Kortano erźaks. Räägime ersa keelt (Erzául beszélünk) című észt nyelvű erzatankönyvére épül.

Az észt nyelvű eredeti borítója
Az észt nyelvű eredeti borítója
(Forrás: Tartu Ülikooli Paul Ariste soome-ugri põlisrahvaste keskus)

A tankönyv tíz fejezetből áll, célja elsősorban az erza nyelvtan áttekintése, ugyanakkor az olvasmányok a mindennapi nyelvhasználatot tükrözik, a gyakorlati nyelvtanulásban is segítenek. Az olvasmányokhoz gyakorlatok kapcsolódnak, a gyakorlatokat az új szavak jegyzéke zárja. A kötet végén szintén találunk szójegyzéket. A tanulást könnyíti, ám a gyakorlati használatot nehezíti, hogy a kötetben kizárólag a bevett finnugor átírás szerepel, a ma használatos cirill helyesírást a kötet be sem mutatja. Így aztán hiába sajátítjuk el kiválóan a könyv anyagát, erza könyvet, újságot olvasni nem fogunk tudni. 

A kötethez hanganyag is kapcsolódik. Ez sajnos nem tölthető le, sőt, a közzétett pdf-ből is meglehetősen körülményesen érhető el: bár az url-ek kékek és alá vannak húzva, nem kattinthatók, így át kell őket másolni a megfelelő böngészőablakba; itt rá kell kattintani a Kulla (Hallgasd) feliratra (nem mondható szerencsésnek, hogy egy angol nyelvű tankönyvhöz észt feliratokra kell kattintgatni); ekkor megjelenik egy lejátszó, amin még külön el kell indítanunk a lejátszást. Egyszerűbb lett volna a felvételeket letölthetővé tenni. A felvételek minősége is hagy maga után kívánnivalókat: gyakran belehallatszik a felvételbe a lapozás. Ettől függetlenül természetesen öröm, hogy legalább így hozzá lehet férni.

A magyar olvasónak persze nem szükséges angol nyelvű kiadványt forgatnia, ha meg szeretne ismerkedni az erza nyelvvel, hiszen rendelkezésére áll Mészáros Edit Erza-mordvin nyelvkönyv kezdőknek és középhaladóknak című műve. (Ez egyébként szintén csak a latin betűs átírást használja.) A másfél évtizede megjelent kiadvány ugyan nem ingyenes, de az idők folyamán ára egészen barátivá inflálódott. Ehhez ugyan nincs hanganyag, de a szerző készített erza-mordvin hangosszótárat (sajnos nem tudjuk, ez jelenleg hol kapható), illetve erza–magyar és magyar–erza szótárat is. Ezek mellett Niina Aasmäe tankönyve is hasznos lehet az erzául tanulók számára.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 tenegri 2014. február 21. 09:24

@Fejes László (nyest.hu): Talán a megnézéshez használt szoftver a ludas. Itt az Adobe Readerrel és a Chrome beépített PDF megjelenítőjével is működött, mást nem próbáltam.

3 Fejes László (nyest.hu) 2014. február 21. 09:05

@El Vaquero: Ha elolvastad a cikket, abból kiderül, hogy ez egy észtül megjelent könyv átdolgozása angolra. És az is, hogy amgyarul már korábban megjelent hasonló. És nem volt szó a hasonló finn és orosz nyelvű kiadványokról. Ezen kívül ha gyakorlati nyelvkönyv nem is, de nyelvtan, szótár németül is volt. Ez az első angol nyelvű, ha jól tudom. Ennyit arról, hogy csak angolul, más nyelveken nem.

@tenegri: Ez érdekes, mert én most egy másik gépen nézem, és bizony nem kattinthatóak...

2 tenegri 2014. február 21. 08:46

"bár az url-ek kékek és alá vannak húzva, nem kattinthatók"

Lehet, hogy azóta változott, mindenesetre most a hangfelvételek pdf-ben levő linkjei simán kattinthatók.

1 El Vaquero 2014. február 19. 16:28

Tipikus. Kicsi, egzotikus, ritkán tanult, népszerűtlen nyelvekre angolul adnak ki könyveket, más nyelveken nem. Ezért IS jó, ha valaki jó angolból.

Információ
X