nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kotka: kisváros az abszurditás szélén

Szentpétervár lakói amiatt bosszankodhatnak, hogy a háborúban a Szovjetuniónak sikerült új területeket meghódítania. A Lenin-szobrot azonban nem ők ajándékozták a városnak, hanem azok, akik már rég eltávolították volna. A városnak, mely valaha két világ határán állt.

Fejes László | 2011. augusztus 3.
|  

A Finnországban dolgozó észt vendégmunkások nyomába eredt a Postimees: a kelet-finnországi Kotka városából azonban több finnugor vonatkozású érdekességgel is szolgál.

Kotka városa Finnország térképén
Kotka városa Finnország térképén
(Forrás: Wikimedia commons)

Az ötvenötezer lakosú Kotkában 315 észt él, és rajtuk kívül is vannak, akik csak dolgozni járnak oda. De a finnugorok közül nem csupán észteket találunk itt: sok inkeri finn is van. Az inkeri finnek Inkeri, azaz Ingermanland területén élnek, vagy inkább éltek: azaz a mai Szentpétervár környékén, illetve a Szentpétervár és az észt határ közé eső területen. A Szovjetunió szétesése után Finnország lehetőséget biztosított az inkeri finnek számára, hogy kedvező feltételek mellett letelepedhessenek és finn állampolgárságot kaphassanak.  Ennek azonban egyik feltétele volt a finn nyelvtudás, melyet vizsgán kellett bizonyítaniuk. Most mégis arra van szükség, hogy azoknál az önkormányzatoknál, melyekben sok inkeri finn telepedett le, oroszul tudó hivatalnokokat alkalmazzanak...

Oroszországból az elmúlt években ezerkétszázan költöztek Kotkába. A finn reklámplakátokon is kezdenek megjelenni az orosz fordítások: igaz, ez nem a betelepülők miatt van, hanem azért, mert a határhoz közel eső várost rengeteg orosz turista látogatja. Az észt lap gúnyosan jegyzi meg: most sajnálhatják az oroszok, hogy Sztálin elcsatolta Finn-Karjala jelentős részét – most a péterváriaknak csak egy rövidke autóút lenne átruccanni egy kis vásárlásra Finnországba, ehelyett hosszan kell rossz minőségű utakon zötykölődniük.

Szintén finnugor és orosz vonatkozású tény, hogy Kotkában még ma is van Lenin-park: a benne álló Lenin-szobor Tallinn ajándéka. (Az észt főváros Kotka testvérvárosa. Bizonyára csodálkozik az olvasó, hogy egy főváros hogyan lehet egy kisváros testvérvárosa: ne felejtsük azonban el, hogy a szovjet időkben Tallinn sem fővárosnak, csupán egy vidéki kisvárosnak számított.)

A tenger múzeuma Kotkában. Vellamóról, a tenger istennőjéről nevezték el.
A tenger múzeuma Kotkában. Vellamóról, a tenger istennőjéről nevezték el.
(Forrás: Wikimedia commons / SeppVei)

A Kotkába költöző inkerieknek egyébként nincs rossz dolguk, ha tudnak rendesen finnül. Orosztudásuknak köszönhetően még olyan megbecsült helyeken is kaphatnak munkát, mint a finn állami alkoholbolt-hálózat.

Az észtek is megtalálják a számításukat. Nagy bánatuk azonban, hogy bár Kotkában kábelen keresztül nézhető az észt tévé adása, a legdrágább csomagra kell előfizetniük, hogy ezt láthassák. Vannak, akik emiatt inkább csak az interneten tájékozódnak az otthoni eseményekről.

A cikk főszereplője egyébként Anna Virolainen, aki inkeri származású, de néhány évvel ezelőttig Észtországban élt. Vezetékneve finnül azt jelenti, hogy ’észt’.

Forrás

Anna, kes ei tulnudki Soome raha pärast

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X