nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ingermanland a Leningrádi területből?

Bár Szentpétervár a kilencvenes években visszakapta eredeti nevét, a körülötte elterülő közigazgatási egységet továbbra is Leningrádi területnek hívják. Egy lakossági kezdeményezés szerint vissza kellene adni eredeti nevét, és Ingermanlandnak, azaz Inkeriföldnek nevezni.

Fejes László | 2011. április 30.
|  

Szergej Parfenyenko, ingermanlandi finn, Kobralovo falu lakója panasszal fordult Dmitrij Medvegyev orosz elnökhöz, illetve az Oroszországi Föderáció emberi jogi biztosához, Vlagyimir Lukinhoz. Levelében leírja, hogy 1938-ig a Leningrádi területen 300 finn tanítási nyelvű iskola volt, finn színház működött és finn nyelvű rádió sugározta adásait. Később ezeket a szovjethatalom megsemmisítette, és népirtó politikát folytatott az ingermanlandi finnek ellen.

1993-ban legfelső szinten fogadtak el egy határozatot az oroszországi finnek rehabilitálásáról, de azóta egy kormány sem volt, mely az ott meghatározott feladatokat komolyan vette volna. Az érdemi változásokat csak az biztosíthatná, ha a nemzeti kisebbségek valódi hatalmat kapnának, és a döntéshozatalban érdemben részt vehetnének, képviselhetnék érdekeiket. Pillanatnyilag a Leningrádi terület csak egy kérdésben működik együtt a helyi finnek érdekvédelmi szervezeteivel: segítséget nyújt ahhoz, hogy az ingermanlandi finnek (akik időközben erősen eloroszosodtak) letehessék a finn nyelvvizsgájukat, mely a Finnországba való áttelepülésükhöz szükséges.

A panaszos azt kéri, hogy hozzanak létre Szentpéterváron állami regionális televíziót, mely finn nyelven sugározna, adjanak ki állami pénzen finn nyelvű kiadványokat, biztosítsák az ingermanlandi finneknek a finn nyelv tanulását, illetve a finn nyelvű iskolai oktatást a finn falvakban.

Emellett javasolja, hogy a Leningrádi terület kapja vissza történelmi nevét, és nevezzék át Ingermanlandi Köztársasággá.

Forrás

Житель Ленобласти предлагает преобразовать регион в Республику Ингерманландия

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X