nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elismerik-e sportnak a csizmahajítást?

Az oroszországi finnek hivatalosan is sportnak szeretnék elismertetni a csizmahajítást, mely Finnországból indult hódító útjára, és ma már tucatnyi országban űzik.

Fejes László | 2011. július 2.
|  

Az ingermanlandi (Oroszország, Leningrádi terület) finnek szervezete, az Inkerin Liitto hivatalosan is regisztrálni szeretné a a csizmahajítást mint sportot. Ezt a szervezet elnöke, a Finnugor Népek Nemzetközi Konzultációs Bizottságának tagja, Alekszandr Kirjanen közölte a finugor.ru-val.

A Nokia egyik legendás gumicsizmája, a Kontio (medve).
A Nokia egyik legendás gumicsizmája, a Kontio (medve).
(Forrás: www.nokianfootwear.fi)

A legenda szerint a csizmahajítás sportja a következőképpen született. Élt egy finn pár, együtt öregedtek meg, de egész életükben veszekedtek. Egy ilyen veszekedés után az öreg elhatározta, hogy inkább világgá megy. Az asszony meg utánadobta a holmijait, legvégül a csizmáját. Látta a szomszéd, hogy az öregasszony milyen messzire dobta a csizmát, és megpróbálta utána csinálni. Azóta dobálják a finnek a csizmát, hátha sikerül akkorát dobni, mint az öregasszony.

A finnek gumiabroncsot, telefont is dobálnak versenyszerűen. Mint arra munkatársunk emlékeztetett, a legnagyobb finn telefongyártó a Nokia, mely korábban gumitermékeket gyártott, leghíresebb termékei pedig a gumiabroncs és a gumicsizma voltak. Vajon van-e összefüggés a három sport között? Esetleg maga a Nokia áll mindhárom hátterében?

Mint Kirjanen elmondta, a csizmahajítás Finnországban született, ma már nemzetközileg elismert sport, létezik nemzetközi szövetség, melynek tizenegy ország a tagja. A csizmahajító világbajnokság egyik fordulóját minden évben a Leningrádi terület Gatcsinai járásában rendezik meg, mivel ez a terület az ingermanlandi finnek hagyományos területe. A tavalyi évben a fordulót Gatcsinában rendezték, a helyi csapat az első helyet szerezte meg, lepipálva a finnországi vendégeket.

Finnországban 33 éve rendezték az első versenyeket, 1992-ben rendezték az első világbajnokságot. Ezután Svédország, Németország, Észtország, Olaszország és Oroszország adott helyt a rendezvénynek. Oroszországban Karjala, illetve fővárosa, Petrozavodszk számít csizmahajító központnak, itt is sok inkeri él.

Kirjanen elmondása szerint már tíz éve foglalkoznak a sportág népszerűsítésével, van saját világbajnokuk, aki a csizmatávdobás világrekordlistájának második helyén áll. Ugyanakkor Oroszországban ma sincs a sportágnak szövetsége, csupán most kívánják regisztrálni.

Finnországban más dobálós sportok is népszerűek: hajigálnak tejeskannákat, köveket, gerendákat, fejszéket stb. A csizmahajigálásnál a férfiak 43-as férficsizmát hajítanak, ennek súlya kb. 88 deka és egy kilogramm között van. A nők 38-as, 75 dekánál nem nehezebb csizmát hajítanak. A csizmát szélirányban hajítják el. A versenyző dönti el, hogy jobbos vagy balos csizmát hajít-e, és milyen technikával, de a csizmaszárat nem szabad meghajlítani vagy feltekerni. A csizmahajításnak nincs korhatára, nyolcvan feletti sportolók is űzik.

Mivel fiatal sportról van szó, a hajítástechnika gyorsan fejlődik. 1992-ben a rekord 38 méter volt a férfiaknál, 28 a nőknél. A mostani rekordok a hivatásos diszkoszvetők eredményeihez (76 méter) közelítenek: a férfiaknál 60, de a nők közül is öten képesek 40 méternél messzebbre hajítani a csizmát. A férfiaknál a finn Jukka Vesterinen 67,31 méterrel tartja a világrekordot, a nőknél a finn Eeva Isokorli 47,58 méterrel.

Forrás

Финны-ингерманландцы хотят превратить метание сапога в российский вид спорта (видео)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Fejes László (nyest.hu) 2011. július 2. 21:38

@Roland2: Azt ugyan nem, de a Nokia telefonok is szoktak bootolni.

1 Roland2 2011. július 2. 20:52

A Nokia csizmákkal telefonálni is lehet ? :)

Információ
X