nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kisebbségi nyelveken hirdeti programját a Jabloko

A Jabloko (Alma) nevű oroszországi liberális párt az őshonos nemzetiségek és a bevándorlóközösségek nyelvén is meghirdette programját.

Fejes László | 2011. november 10.
|  

Oroszországban december negyedikén parlamenti választásokat tartanak. Ennek során dől el az alsóház 450 képviselői helyének sorsa. A választások sajátos újdonsággal szolgálnak: a „Szabadság és igazságosság” jelszó alatt kampányoló Jabloko (Alma) párt több kisebbségi nyelven is meghirdette programját. (A párt a kilencvenes években élte fénykorát, 1995-ben 45 képviselőjük jutott be a parlamentbe. 2007-ben viszont egyetlen képviselőjük sem került be az alsóházba.) Mostani, Oroszországnak változásokra van szüksége című programjukat több kisebbség nyelvén is közzétették.

A Rénhírek számára természetesen az a legfontosabb, hogy e nyelvek között néhány finnugor is van. Az udmurtul, mariul vagy erzául tanulók számára kitűnő gyakorlási lehetőséget nyújtanak ezek a szövegek. (Az oldalon már Marij El új zászlaját láthatjuk.)

Marij El jelenlegi zászlaja
Marij El jelenlegi zászlaja

Még inkább el vannak kényeztetve a török nyelvek rajongói. A programot olvashatják csuvasul, tatárul, baskírul, jakutul és azeriül is. Szemben az eddig felsorolt nyelvekkel, az azeri nem őshonos Oroszország területén, viszont nagy számú oroszországi bevándorló vagy alkalmi munkás anyanyelve. Hasonló megfontolásból készülhetett az örmény fordítás – grúz változat azonban nem érhető el.

A Jabloko logója
A Jabloko logója

Ha már a Kaukázus környékén járunk, meg kell említenünk, hogy több kaukázusi nyelven is elérhető a program, így avarul, ingusul, csecsenül és kabardul. Itt kell megemlítenünk az oszétot is: ezt a nyelvet is a Kaukázusban beszélik, de az indoeurópai nyelvcsaládhoz tartozik, azon belül a perzsához és a kurdhoz áll közel.

A program burjátul is olvasható: ez a nyelv a mongolhoz áll közel – annyira, hogy időnként a mongol egyik nylevjárásaként tartják számon.

Végül meg kell említenünk, hogy a program természetesen elérhető oroszul is – talán lesznek olyanok, akik éppen ezt a nyelvet szeretnék gyakorolni.

Forrás

Партия «Яблоко» перевела свою программу на марийский и удмуртский языки

Россия требует перемен!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X