nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A tamperei szekrényből
Flinch: Tänä iltana (Ma este)

A hosszú hetekig tartó melankólia után fiatalos lendülettel, zenészek magánéleti gondjaival és a titokzatos tamperei ruhásszekrénnyel folytatódik slágersorozatunk.

Sunnuntaiset Lapset | 2011. július 31.
|  

Valaki egyszer azt írta egy internetes fórumon, hogy szerinte a tamperei zenészek mind egy közös szekrényből öltözködnek (a finn zenészek öltözködési szokásairól már készülőben van egy cikkünk). A hasonló ruhákat hordó tamperei zenészek azonban kevésbé hasonló tamperei zenét játszanak. A Rénhíreken már bemutattuk a kissé melankólikus Uniklubit és Heijastét, most azonban valami más van a tarsolyunkban. Tamperei rock, fiatalos is, menő is, majd’ kicsattan és (már) nem szomorkodik.

Flinch: Tänä iltana (Ma este)
Forrás: A zenekar hivatalos Facebook-oldala

A Flinch (angolul 'megrándul', 'meghátrál') 2003-ban, egy középiskolában alakult, első kislemezük pedig 2005-ben jelent meg Tuulet (Szelek) címmel, és azonnal a slágerlisták élére került. 2007-ben azonban (a zenekaroknál szokásos) művészi összeférhetetlenségre hivatkozva az énekes, Ville Liimatainen szélnek eresztette a többi zenészt, és helyettük újakat keresett. Jelenleg öten alkotják a zenekart. Kezdetben azzal vádolták őket, hogy Ville bátyjának, Jonne zenekarának a népszerűségéből élnek. Ma már egyértelműnek tűnik, hogy a Flinch a saját útját járja, saját stílusa van, saját zenét játszik, és rokonság ide vagy oda, felesleges hasonlítgatni.

A Liimatainen testvérek történetét sokan ismerik Finnországban. Jonne és Ville gyermekkorának jelentős részét egy nevelőotthonban töltötte szüleik alkoholizmusa miatt. Később idősebb testvérük, Tommi vette magához a két tinédzsert, és segített nekik valóra váltani merész álmaikat. Ma mind a Negative (amiben Jonne énekel), mind a Flinch útját az idősebb testvér lemezkiadója, a Hype Records egyengeti

2008-ban jelent meg második nagylemezük, Irrallaan (Szabadon) címmel, aztán egy időre elcsendesedtek. Ville alkoholproblémákkal küzdött, majd úgy döntött, bevonul a hadseregbe. A három testvér az Inhimillinen tekijä (Emberi tényező) című talk showban őszintén beszélt a múltról, problémákról és arról, hogy milyen volt szülők nélkül felnőni. Ville elmondta, hogy a szolgálat alatt mind fizikailag, mind szellemileg megerősödött. Ma, három év elteltével látjuk is ennek a bizonyítékát. A Flinch harmadik nagylemeze idén nyáron jelent meg Äänet (Hangok) címmel. Ha az előző dalokhoz hasonlítjuk az új lemezen szereplőket, akkor rájövünk, hogy nem csak Villét, mintha a zenéjét is kicserélték volna: melankólia helyett fiatalos lendületet kaptunk.

És így érkezünk vissza Särkänniemibe, a múlt héten már emlegetett vidámparkba. Júniusban a Flinch Tänä iltana (Ma este) című, új dalával szórakoztatott a rózsaszín színpadon.

A dal szövege és a fordítás:

Tänä iltana

Ma este

Synnyin tänne maailmaan Erre a földre születtem
Jotta voitais tehdä mitä vaan Szóval bármit megtehetek
Aina aamuyöstä sunnitelmat uusitan Kora hajnalban mindig megváltoztatjuk a terveinket
Eikä aina ees kerkki kelata Nincs is mindig idő gondolkodni
Syitä seuraamuksia satoja Okok és következmények százain
Tuhat tytärtä Lányok ezrein
Lupauksia miljoonia Ígéretek millióin
Vaikka aika kiitää Habár az idő rohan
Kyllä sitä vielä riittää Mégis van belőle elég
Ja mitä siitä vaikkei riittäiskään? Mire is ne lenne elég?
Taas liidän ja homma kulkee Újra repülök és jól mennek a dolgok
Kun ilta tää syliinsä sulkee Mikor ez az este a karjaiba zár
Mut yhtä tahdon vielä tätä muuta enemmän De van valami, amit mindennél jobban akarok
Mä tahdon oppii susta kaiken Mindent meg akarok tudni rólad
Aivan kaiken tänä iltana Mindent ma este
Tänä yönä luen läksyni Ma este megtanulom a leckét
Oot oppikirja sylissäni Tankönyv vagy az ölemben
Sut kannesta kanteen haluun tutkia samantien Ugyanúgy akarlak tanulmányozni borítótól borítóig
Ja jos käy ettei milloinkaan És ha soha többé
Tämän jälkeen nähtäis uudestaan Nem találkozunk ezután
Mikä sääli tietotaito turhaks jättää Milyen kár lenne eldobni ezt a tudást

Ja jos aika on rahaa

Ha az idő pénz
Kyllä mulla on valuuttaa Akkor nekem van valutám
Tähän hetken aion kaiken sijoittaa Mindet erre a pillanatra költöm

Mi van a szekrényben?

A cikk elején emlegetett közös tamperei szekrény ötlete egy különleges képregénysorozatot indított útjára 2006-ban. A rajzoló kilétét nem tudni biztosan, mindenesetre annyi megállapítható, hogy a finn rockzene egy lelkes és tehetséges rajongójáról van szó. A képregények szereplői kezdetben tamperei zenészek voltak, mára azonban kibővült a kör: gyakorlatilag minden híres és kevésbé híres finn zenekar szerepel a sorozatban. A képregények valós és kitalált történeteket dolgoznak fel humoros formában. Súlyos büntetésre számíthat például az a zenész, aki bajuszt vagy szakállat növeszt, de hajviseletet sem célszerű túl gyakran változtatni.

Érdekesség, hogy a képregények angol nyelvűek, de megértésükhöz a finn zenei életben is jártasnak kell lenni.

Nyelvtanulóknak

  • Kun ilta tää syylinsä sulkee” – egyből két dolog is feltűnhet ebben a sorban: a tää a tämä 'ez' rövidített alakja, és érdekes helyen van a mondatban, méghozzá a főnév után áll. Az ilta tää (tämä ilta) tehát azt jelenti, hogy 'ez az este'. Valószínűleg ilyen cserével csak dalszövegekben találkozni.
  • Mä tahdon oppii susta kaikenitt az oppia ’tanul’, ’megismer’ ige infinitívusz alakja helyett az egyes szám harmadik személyű alakot látjuk. beszélt nyelvi infinitívusz alakját látjuk. Az irodalmi nyelv magánhangzószekvenciái helyén hosszú magánhangzót találunk: oppia ’tanul’, 'megismer' helyett oppii. A beszélt nyelvben gyakran előfordul, hogy az egymás után álló különböző magánhangzók összeolvadnak (másik példa erre a szövegben.: haluan ’akarok’ helyett haluun).

Válogatás finn zenekarok angol nyelvű dalaiból

(A finn rockzenészek öltözködési szokásainak tanulmányozásához.)

Lovex

Private Line

Negative

Reflexion

HIM

The Rasmus

The 69 Eyes

Apocalyptica

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 Fejes László (nyest.hu) 2011. július 31. 19:49

Egyébként ugyanez a jelenség van meg a haluun (irod. haluan) alakban is...

3 Fejes László (nyest.hu) 2011. július 31. 19:48

@Yeonghun: Való igaz! Mindössze arról van szó, hogy egybeesik az irodalmi nyelv jelen idejű egyes szám harmadik személyű alakjával! Úgy tűnik, Homéroszunk elaludt...

2 Yeonghun 2011. július 31. 19:23

Az utolsó bejegyzés:

„Ma tahdon oppii susta kaiken" – itt az oppia 'tanul', 'megismer' ige infinitívusz alakja helyett az egyes szám harmadik személyű alakot látjuk.

Ez a beszélt nyelvi infinitívusz alak: OPPII

A beszélt nyelvi infinitívusz a magánhangzó + A / Ä végződés esetén a magánhangzóhoz hasonul az -a/ä. Így lesz például infinitívusz a kysyy, nukkuu, sanoo jne.

(de az is lehet h csak a dalszöveg elgépelése lehet ?! :D )

1 Roland2 2011. július 31. 12:48

"fiatalos lendülettel" - tamperementumosan :)

Információ
X