nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hív a vasút, vár a zene

Különleges észt zenei élményben lehet részünk azoknak, akik vasárnap kilátogatnak a Vasúttörténeti Parkba.

nyest.hu | 2012. március 29.
|  

Az Észt Vasút vegyeskara és fúvósegyüttese hangversenyt ad 2012. április 1-jén 14:00-kor a Vasúttörténeti Parkban. Az együttes dalrepertoárja igen sokszínű, budapesti előadásukon főleg hazai szerzők  művei, valamint észt népdalfeldolgozások szerepelnek a műsorukon. Közös előadásukban vasutasdalok is elhangzanak, mint pl. Riine Pajusaartól a Mikor elindul a vonat és Vlagyimir Sainszkijtől a Világoskék kocsi.

Az Észt Vasút kórusa 2003 nyarán alakult öt daloskedvű vasutas kezdeményezésére azzal, hogy lehetőséget teremtsen a vállalat dolgozóinak a kóruséneklésre. 2007 őszén tizenötfős fúvósegyüttes csatlakozott hozzájuk, akik akkor éppen helyiséget kerestek. Így jött létre az Észt Vasút kórusa és zenekara.

Manapság a kórus és a zenekar 50 tagot számlál, akik mind együtt, mind külön-külön fellépnek. A kórus az Észt Vegyeskarok Szövetségének, a zenekar pedig az Észt Fúvószenekarok Társaságának tagja. Ezek a szervezetek segítenek a kottaellátásban, az információszerzésben a zenei világ eseményeiről és nem utolsósorban a részvételben az országos és a helyi rendezvényeken. A kórus tevékenyen együttműködik más zenei együttesekkel közös hangversenyek vagy a dalosünnepekre felkészülés keretében. Hagyományossá váltak fellépéseik az ünnepi fogadások alkalmával vagy az Észt Vasút karácsonyi vonatain. Az együttes részt vesz a dalosünnepeken és a fúvószenei fesztiválokon, valamint évente tavaszi hangversenyt rendez.

Valgába induló szerelvény a tartui állomáson
Valgába induló szerelvény a tartui állomáson
(Forrás: Wikimedia Commons / Jindřich Běťák / CC BY-SA 3.0)

Csaknem kilencéves fennállása során a kórus több, mint 86 hangversenyt adott otthon és külföldön: 2006-ban Szófiában, 2007-ben Poriban a Finn-Észt Dalosünnepen, 2011-ben Moszkvában a TRANSRUSSIA közlekedési-logisztikai kiállításon. 2010-ben a kórus emelte az Észt Vasút fennállásának 140. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség fényét, és háttérvokálként közreműködött Anne Veski ez alkalomból kiadott dupla albumának felvételén. 2012 tavaszán a kórus és a zenekar részt vesz a Kórusok és Zenekarok II. Nemzetközi Fesztiválján Horvátországban.

A fúvósegyüttes vezetője Arne Haasma, a vegyeskaré pedig Ajvar Lescsinszkij és Anu Tähemaa.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X