nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bámulatos, hol tart ma már a tudomány!
Finnugor találmány a foci

Eddig úgy tudtuk, hogy a foci Angliából ered. Persze rosszul, hiszen honnan máshonnan származhatna, mint az oroszországi finnugoroktól?!

Rénhírek | 2013. február 28.
|  

Arról már értesülhettünk, hogy az internet udmurt találmány – most kiderült, hogy a foci a mordvinoktól származik. Pavel Volkov szaranszki helytörténész mindezt megcáfolhatatlan tárgyi bizonyítékok alapján állítja.

Az első bizonyíték még 1988-ban Szabajevo faluban került a kezébe: ez egy hímzés volt, melyen férfiak egy furcsa szőrös gömböt vettek körül. Hogy ez pontosan mi is lehet, azt csak évekkel később értette meg, amikor Singarino faluban két könnyű, üreges, fából készült gömbre bukkant. A falubeliek nem is tudták, mire való, csak emlékképen őrizték. Volkov azonban azonnal megértette: ezek olyan a gömbök, amilyet a hímzésen látott! A régi mordvinok tehát futballoztak!

Volkov szerint a fagömböket eredetileg állatbőrrel borították, hogy ne legyen olyan fájdalmas beléjük rúgni. Azt is megtudta, hogy a moksául nalkemsz topsza, erzául oszkaszo nalkszema nevű játék (mindkettő jelentése kb. ’labdajáték, labdával játszani’) szabályai 85%-ban megegyeznek a mai futballéval. A tudós szerint a 19. század hatvanas éveiben angol mérnökök jártak Oroszországban, a Rjazany–Kazany vasútvonal építésénél, ők láthatták a mordvin focistákat, és vitték el hazájukba a játékot. Angliában állítólag 1863-ban publikálták először a futball szabályait.

Ez pedig a maja–mordvin rokonság cáfolhatatlan bizonyítéka
Ez pedig a maja–mordvin rokonság cáfolhatatlan bizonyítéka
(Forrás: Wikimedia Commons / Daniel Lobo (Daquella manera) / CC BY 2.0)

Volkov sajnálkozva említi, hogy elképzeléseit sok mordvin sem tartja lehetségesnek, csupán azért, mert nagyszüleiktől sosem hallottak erről a mordvin népi játékról. Ő mégis meg van győződve arról, hogy a mordvinok már jóval az angolok előtt futballoztak. Úgy véli,zseniális felfedezését csupán az archívumok anyagaival lehetne alátámasztani, ezekhez azonban ő sajnos nem fér hozzá.

Forrás

Краевед из Саранска утверждает, что родина футбола – это Мордовия

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X