nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A finn nyelv az űrből ered

És így jöttek rá, hogy a finn klingon eredetű – avagy bámulatos, hol tart ma már a tudomány.

Rénhírek | 2013. április 4.
|  

A világ nyelvészeinek vezető fóruma, a LinguistList a finnel, illetve az uráli nyelvekkel kapcsolatban tréfálkozott április elsején. Ezek szerint az uráli nyelvek akkor születtek meg, amikor klingon űrhajók szálltak le az Urál hegység és a Volga-könyök közötti területen, amint az a térképen látszik.

A klingon űrhajó maradványai
A klingon űrhajó maradványai
(Forrás: LinguistList)

A felvetéssel Nyota Uhura nyelvész és kommunikációs tiszt állt elő finnországi kutatásai során. Mint elmondta, „ez bizonyítja, hogy a más világokkal való nyelvi kontaktus korábbi, mint a legkorábbi igazolt földi–földönkívüli érintkezés”.

Nemrégiben egy ásatás során régészek feltártak egy klingon pallost, mely az időszámításunk előtti második évezredből származnak. Ezen olyan véseteket fedeztek fel, melyek rokonságot mutatnak a finn agyagedények ősi mintázataival. Ennek következtében újra kellett gondolni a finnek eredetét: így jutottak el a klingouráli alapnyelv ötletéhez.

Uhura kutatásának következő lépése, hogy emgállapítsa, hogy a finn és a klingon beszélői közös őstől származnak-e. Vannak érvek amellett, hogy a Földre történő kényszerleszállásuk után a klingonok északra vándoroltak és beolvadtak egy finnségi nyelven beszélő közösségbe: így jöttek létre a mai finnek. Uhura kifejezte reményét, hogy a közös szövetségi–klingon kutatások fellendülnek az új kutatásoknak köszönhetően, és többet is megtudhatunk közös múltunkról.

A hír érdekessége nem puszta abszurditása, hanem az, hogy az áltudományos „elméletek” logikáját követi: régészeti kapcsolatokból nyelvi azonosságra, nyelvrokonságból genetikai kapcsolatokra következtet. Azért a tudományos intézményrendszer is megkapja a magáét: a kutatások fontosságát Uhara nem a tudományos eredményekben, hanem a tudománypolitikai kapcsolatépítésben látja.

Címkék: Áltudomány, Humor
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Pierre de La Croix 2013. április 4. 16:13

@stoppos: Akkor a Habsburgok a romulánok?

1 stoppos 2013. április 4. 16:01

Akkor már értem, hogy miért olyan a homlokom, hogy helyből kettébe tudok fejelni egy közepes daciát.

Információ
X