nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az Osztrák–Magyar Monarchiához
csatolták volna Egyiptomot?

Természetesen aligha akad olyan, aki igennel válaszolna erre a kérdésre, az egyiptomi alkirály mégis elhiszi – a színpadon.

Rénhírek | 2013. február 3.
|  

Igyekszünk nyomon követni, mikor kerül finnugor vonatkozású darab a színpadokra – korábban már írtunk Bródy Sándor Tanítónőjének nagy osztják szótáráról. Ezúttal viszont egy friss darabban találtunk finnugor – vagy inkább finnugorellenes – vonatkozást. A Vígszínház alig két hónapja mutatta be Darvas Benedek, Varró Dániel és Hamvai Kornél új darabját, A zöld kilencest Ascher Tamás rendezésében. A darab 1909-ben játszódik, műfajilag talán operettparódiaként sorolhatnánk be.

A darab egyik főszereplője, Hamrák János szélhámos Abbasz Hilmi egyiptomi alkirállyal a következő történetet hiteti el. Kiderült, hogy az óegyiptomi nyelv valójában magyar, hiszen a magyarok Mezopotámiából származtak, és Egyiptomon keresztül vándoroltak a Kárpát-medencébe: ezért a magyar nemesség jogot formál Egyiptom földjére. Ferenc József császár pedig hadsereget és flottát szerel fel annak érdekében, hogy ezt a jogot biztosítsa, és Egyiptommal kárpótolja a magyarokat azért, mert korábban rájuk kényszerítette Budenzet és a finnugor rokonságot.

Csapataink Gázánál állnak
Csapataink Gázánál állnak
(Forrás: A Wang folyó versei)

Természetesen azt nem árulhatjuk el, hogy a szélhámos miért szédíti ezzel a történettel az alkirályt, sem azt, hogy mire megy vele. Azt azonban igen, hogy valamicske köze azért van az igazsághoz: néhány évvel később valóban jártak a monarchia csapatai Egyiptom közelében, amikor a törököket segítve igyekeztek elfoglalni az angoloktól a Szuezi-csatornát. Természetesen ennek semmi köze nem volt sem a nyelvrokonsághoz, sem az őstörténethez – és az sem volt tervben, hogy Egyiptomot a monarchiához csatolják.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X