nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Zsidó szervezetek is tiltakoznak a Nat ellen

Magyarországi zsidó szervezetek és szövetségek felszólították a kormányt, hogy haladéktalanul vizsgálja felül a Nemzeti alaptantervet, és mellőzze abból Nyirő Józsefet, Sinka Istvánt, Szabó Dezsőt és Wass Albertet, mert meglátásuk szerint antiszemiták voltak.

MTI | 2012. június 26.
|  

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyilatkozatukban úgy fogalmaztak, a négy író „a gyűlölet, az antiszemitizmus mételyét” terjesztette, és terjeszti ma is, ezért „nem fogadható el, hogy a magyar ifjúság oktatásának szerves részét képezzék”.

Mint írták, Nyirő József a több százezer magyar áldozatot követelő Szálasi-féle puccs utáni rémuralom támogatója volt, a legutolsó pillanatig kitartott a nyilas kormány mellett, „még Sopronban is kamatoztatta tehetségét a Szálasi vezette gyilkos hordák támogatására, akik további mérhetetlen szenvedést okoztak az országnak”. A zsidó szervezetek elfogadhatatlannak tartják, hogy „egy ilyen, a gyilkosokat a legvégsőkig támogató személy” újratemetésének megszervezésében a magyar Országgyűlés részt vett, „így ezzel a kvázi állami dísztemetéssel példaképül próbálták őt állítani az egész magyar nemzet elé”.

Wass Albert élete végéig büszkén vallotta magát antiszemitának”, háborús bűnösként ítélték el, ítélete pedig mind a mai napig érvényben van – írták.

Sinka István „feltűnően durva, zsidóellenes verseivel tüzelte fel az egyszerű emberek indulatait az üldözöttekkel szemben”, Szabó Dezső műveiben pedig újra és újra felbukkan a zsidóság elleni uszítás, továbbá szellemi megalapozója volt annak a közhangulatnak, amely a zsidótörvények elfogadtatásához vezetett – fogalmaztak.

A közlemény írói elképesztőnek nevezték, hogy Kertész Imre, az egyetlen magyar irodalmi Nobel-díjas műveit nem a magyar irodalmi részben tárgyalja a Nemzeti alaptanterv, hanem egy különálló pontban, amely az irodalmi díjakról szól, „ily módon kivetve őt a magyar irodalomtörténetből”.

A közleményt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Élet Menete Alapítvány, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Magyarországi Cionista Szövetség, a Nácizmus Üldözöttjeinek Bizottsága és a B'nai B'rith Budapest Páholy jegyzi.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
6 doncsecz 2012. július 5. 17:02

@Fejes László (nyest.hu): Hogyhogy miért kell kiemelni a zsidókat?

4 Fejes László (nyest.hu) 2012. július 5. 15:21

@doncsecz: „a zsidók közül rengeteg pénzember került ki, hisz tény, hogy ügyesen forgatják garast” „legalább ennyi dörzsölt alakot találhatunk németek, angolszászok, de főleg az olaszok soraiban” Akkor miért is kell kiemelni a zsidókat?

@Pesta: Talán mert a kormány és a hivatalok vannak értünk, nem fordítva?

3 doncsecz 2012. július 5. 14:48

Én Wass Albertet kicsit olvasgattam és az érződik benne, hogy nem annyira szívleli a zsidókat, filléresnek, nagy szerencsejátékosnak tartja őket a kapitalizmusban. Más műveit nem nagyon olvasom, de ebből az egy kettőből nem láttam igazán antiszemitizmust, mert ez nem nevezhető antiszemitizmusnak. Túl sokan vélekedtek akkoriban így a zsidókról, még azok is akiknek igazán nem is volt bajuk velük. Egy csomó másik nemzetről lehetne sok mindent elmondani, viszont az, hogy a zsidók közül rengeteg pénzember került ki, hisz tény, hogy ügyesen forgatják garast. De ez a pár filléreskedő zsidó üzletember nem minősítheti egészében a zsidóságot, mert legalább ennyi dörzsölt alakot találhatunk németek, angolszászok, de főleg az olaszok soraiban.

Wass ráadásul hozzátette itt, hogy méltányos áron fizettek a zsidók a faszénért.

Hasonló képet látok Henryk Sienkiewicznél kibontakozni, aki a Trilógiájában fricskázóan beszél a zsidók üzleti ügyeiről, ugyanakkor elborzadva ecseteli a ukrán parasztfelkelők ellenük elkövetett pogromjait.

Sajna persze a tisztességnek és a tisztességtelenségnek hazánkban ma már színt akarnak adni, pedig igazán tudhatnánk, hogy mindkettő nemzetközi.

Agyon ajnározzák Wass Albertet, ez nem vitás, ámde szerintem az író sem örülne annak, ha a személye körül már szabályos hülyeségeket is szőnek, ami talán nem is az ő dicséretére szolgál. Pável Ágoston a magyar-szlovén kettős identitású irodalmár és tudós írja versében a negyvenes évekből, hogy a gyűlölet ebben a korban (mármint az ővében) egy kutyakötelességnek tűnik, mert csak az hazafi, aki mást gyűlöl és öl. De Wass Albert is valami hasonlóról írt. Ez ma ugyancsak elmondható újfent, s ehhez tartoznak a Wass képét inkább csak rontó mendemondák, amelyeket túlfűtött nacionalisták terjesztenek. Sem Wass Albertet, sem az általuk igencsak "szép szavakkal" illetett Kertész Imrét nem képesek igazán átlátni, de nem is akarják. Ez sajnos régi szokás: amióta beléptünk az ún. modern korba, bálványokat gyártanak, azok nem születnek. A szlovének is sajnos kialakították a maguk bálványait a Cillei család személyében, s egy német nemesi családból szlávot faragtak, de ez cseppet sem olyan súlyos eset, mint a szlovákok Csák Mátéval kapcsolatos elképzelése.

Számot kellene vetni a nemzettel, a nemzettudattal, méghozzá alaposabban. Pl. rá kell jönnünk, hogy hőseink sem voltak tökéletesek. Én is nagy tisztelettel és rajongással beszélek magunk magyarországi szlovén hőseiről, de hozzáteszem súlyos hibáik voltak az életben, amelyek komoly következményeket vontak maguk után, de akkor is minden tiszteletem az övék, mert a többi munkájukkal csak jót tettek és jót is akartak mindvégig.

2 Szalakóta 2012. július 5. 13:14

Írjon már valaki egy idézetet Wass Alberttől, amiben a zsidók ellen uszít!

1 Pesta 2012. június 27. 18:13

Nem tudom, hogy csak a hírfogalmazók ilyen szerencsétlenek-e már évek óta, de érdekes, hogy ezek a szervezetek mindig felszólítják az illetékes hatóságot. Nem ám alázatosan megkérik! :)

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X