nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • gekovacsistvan: Munkácsi Bernát tehát, hitet tesz a magyar nép és a magyar nyelv eredetének egysége mellet...
  2021. 04. 13, 17:27  Az ugor lovakrul
 • gekovacsistvan: "Munkácsi Bernát ezúttal is megfogalmazta azt az állítását, hogy a magyarság nem a türkökt...
  2021. 04. 13, 11:17  Az ugor lovakrul
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
 • mederi: @Fülig James: 61 Egy körülbelüli idézet a Wikipédiából Fleming kísérleteinek sikeréről kol...
  2021. 04. 04, 09:32  Dob és dob
 • mederi: A közmondás szerint a "részeg disznó (ember) hentereg a földön" és nem *hengereg, mert meg...
  2021. 04. 01, 10:02  Hentel-e a hentes?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Cicik és etimológia
Szexszel adja el a nyelvészetet Marina

Szédületes Youtube-karriert futott be nyelvészeti fejtegetéseivel egy orosz nyelvész doktorandusz, Marina Orlova. S hogy hogyan lehetséges ez? Nos, aligha valószínű, hogy az etimológiai eszmefuttatások vonzzák annyira a szőke szépség rajongóit – sokkal inkább a hölgy meggyőző dekoltázsa produkálja a 100 milliós látogatottságot.

nyest.hu | 2010. szeptember 9.
|  

Úgy tűnik, szexszel mindent el lehet adni, még a nyelvésztet is – jó példa erre Marina Orlova esete. A 29 éves szőke szépség hat évvel ezelőtt unta meg Oroszországot, ahol két diplomával a zsebében egy középiskolában tanított irodalmat. Úgy döntött, inkább az Egyesült Államokban próbál szerencsét, ezért Beverly Hillsbe utazott, hogy fejlessze nyelvtudását és elkészítse PhD dolgozatát. Végül ott is ragadt, mert – mint honlapján olvasható – ott melegebb van.

Marina három évvel ezelőtt döntött úgy, hogy blogolásra adja a fejét. Ám a nyelvészet alapvetően unalmas témának számít – kitalált hát valamit, amivel feldobja. Ezért szexisen kivágott ruhákba öltözik, és rájátszva a buta szőkeség szerepére, kedves selypegéssel adja elő helytálló etimológiai fejtegetéseit.

Eleinte otthon készítette a videofelvételeit – írja a velvet cikke –, majd amikor kész lett az anyag, meg is vágta azt. Ma már viszont akkora a sikere, hogy stúdióban dolgozik, és saját stábja is van. A lényeg viszont változatlan: rajongói feltesznek neki egy kérdést egy szó eredetére vonatkozóan, ő utánanéz, majd szexi kreativitással előadja a választ.

Az orosz lány célja a tudományos ismeretterjesztés. „Hogy máshogy tehettem volna érdekessé a szavakat? Mindenki tudja, hogy szexszel bármit el lehet adni” – nyilatkozta egyik interjújában a Bloomberg Magazinnak.

A számok azt mutatják: az ötletes nyelvésznek igaza van. Néhány perces videóit átlagosan 150 ezren nézik meg, de volt már olyan kisfilmje is, amit nem kevesebb mint 12 millióan láttak. Youtube-videóit mostanáig összesen 350 milliószor töltötték le.

A különleges ötlet azonban nem csak ismeretterjesztésre jó, de a hírek szerint meglehetősen jól jövedelmez is. Egyes becslések szerint a szexis etimologizálás akár évi 1 millió dollárt is hozhat a konyhára. És emellett nem kis dicsőséget is: Marina Orlovát a New Yorker magazin a legszexisebb filológusnak választotta, a Wired magazin pedig a világ legszexibb geekjének.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X