nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Cicik és etimológia
Szexszel adja el a nyelvészetet Marina

Szédületes Youtube-karriert futott be nyelvészeti fejtegetéseivel egy orosz nyelvész doktorandusz, Marina Orlova. S hogy hogyan lehetséges ez? Nos, aligha valószínű, hogy az etimológiai eszmefuttatások vonzzák annyira a szőke szépség rajongóit – sokkal inkább a hölgy meggyőző dekoltázsa produkálja a 100 milliós látogatottságot.

nyest.hu | 2010. szeptember 9.
|  

Úgy tűnik, szexszel mindent el lehet adni, még a nyelvésztet is – jó példa erre Marina Orlova esete. A 29 éves szőke szépség hat évvel ezelőtt unta meg Oroszországot, ahol két diplomával a zsebében egy középiskolában tanított irodalmat. Úgy döntött, inkább az Egyesült Államokban próbál szerencsét, ezért Beverly Hillsbe utazott, hogy fejlessze nyelvtudását és elkészítse PhD dolgozatát. Végül ott is ragadt, mert – mint honlapján olvasható – ott melegebb van.

Marina három évvel ezelőtt döntött úgy, hogy blogolásra adja a fejét. Ám a nyelvészet alapvetően unalmas témának számít – kitalált hát valamit, amivel feldobja. Ezért szexisen kivágott ruhákba öltözik, és rájátszva a buta szőkeség szerepére, kedves selypegéssel adja elő helytálló etimológiai fejtegetéseit.

Eleinte otthon készítette a videofelvételeit – írja a velvet cikke –, majd amikor kész lett az anyag, meg is vágta azt. Ma már viszont akkora a sikere, hogy stúdióban dolgozik, és saját stábja is van. A lényeg viszont változatlan: rajongói feltesznek neki egy kérdést egy szó eredetére vonatkozóan, ő utánanéz, majd szexi kreativitással előadja a választ.

Az orosz lány célja a tudományos ismeretterjesztés. „Hogy máshogy tehettem volna érdekessé a szavakat? Mindenki tudja, hogy szexszel bármit el lehet adni” – nyilatkozta egyik interjújában a Bloomberg Magazinnak.

A számok azt mutatják: az ötletes nyelvésznek igaza van. Néhány perces videóit átlagosan 150 ezren nézik meg, de volt már olyan kisfilmje is, amit nem kevesebb mint 12 millióan láttak. Youtube-videóit mostanáig összesen 350 milliószor töltötték le.

A különleges ötlet azonban nem csak ismeretterjesztésre jó, de a hírek szerint meglehetősen jól jövedelmez is. Egyes becslések szerint a szexis etimologizálás akár évi 1 millió dollárt is hozhat a konyhára. És emellett nem kis dicsőséget is: Marina Orlovát a New Yorker magazin a legszexisebb filológusnak választotta, a Wired magazin pedig a világ legszexibb geekjének.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X