nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Writing for CEE” pályázatot – Egész Európából várják újságírók munkáit

Az Austria Press Agency (APA) a Bank Austriával együttműködésben idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a rangos „Writing for CEE” újságírói díjat.

OTS | 2011. április 28.
|  

Az 5 000 euró díjazású pályázat célja, hogy ösztönözze az Európával és az európai integrációval kapcsolatos feltáró újságírói munkákat. Olyan pályaművek elismerésére szolgál, amelyek Európát és az európaiakat, az európai országokban élők mindennapi életét, művészetét, kultúráját, életstílusát mutatják be – és ezzel hozzájárulnak a határok és az előítéletek lebontásához.

A szervezők hangsúlyozzák, hogy nem európai uniós díjról van szó, sokkal inkább „egy olyan európai díjról, amely kiemelt figyelmet fordít Közép- és Kelet-Európára”. Ugyanakkor határozottan Európa minden országából, például Észak-Európából és a balti államokból is, várják újságírók pályaműveit.

A pályázatra 2011. július 31-éig lehet benyújtani olyan újságírói munkákat, amelyeket 2010. augusztus 1. és 2011. július 31. között publikáltak. A pályázatra rádiós és televíziós programok leiratait, valamint online formában megjelent írásokat is szívesen fogadnak. A győztest 2011 végén a Bécsben rendezendő ünnepélyes díjátadón hirdetik ki.

A „Writing for CEE 2010” díjat Azra Nuhefendic bosnyák írónő nyerte el. Az elismerést „A vonat” című riportjáért kapta, amely a Belgrád-Szarajevó között – a boszniai háború után üzemen kívüli, majd – újraindított vasútvonalon tett utazásról számol be. A díjátadó díszvendége az egykori csehszlovák „disszidens” („Charta 77”) író, Pavel Kohout volt, akinek életrajza a közelmúltban jelent meg „Mein tolles Leben mit Hitler, Stalin und Havel” (Csodálatos életem Hitler, Sztálin és Havel társaságában) címmel.

A díj eddigi nyertesei: Lubos Palata cseh újságíró (2004), Diana Ivanova bolgár írónő (2005), Sefik Dautbegovic bosnyák újságíró (2006), Martin Leidenfrost osztrák író (2007), a Görögországban született és Németországban nevelkedett Anna Koktsidou rádiós újságíró (2008), Florian Klenk oknyomozó újságíró (2009) és a tavalyi nyertes Azra Nuhefendic.

A zsűri tagjai: Milan Smid cseh kommunikációs szakember, Michael Berko szlovák publicista, Füredi-Kolarik Ildikó kommunikációs szakértő, Jože Hudeček szlovén író, Igor Janke és Pawel Bravo lengyel újságírók, Jiri Pehe, a cseh köztársasági elnök egykori tanácsadója, Váradi Júlia magyar rádiós újságíró, Janina Dragostinova bolgár írónő, a Bank Austria közép- és kelet-európai régióért felelős sajtófőnöke, Tiemon Kiesenhofer, valamint a zsűri elnökeként Ambros Kindel, az APA külügyi részlegének főszerkesztője.

A pályázatoknak tartalmazniuk kell a művet eredeti nyelven, annak angol fordítását és a szerző életrajzát. A jelentkezési lap és további információk a http://www.apa.at/cee-award internetcímről tölthetők le.

További információk:
APA – Austria Press Agency
Petra Haller, Tel. +43 (0)1 36060-5710;
e-mail: mailto:petra.haller@apa.at

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X