nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Példátlan beismerés
Visszakerült a tábla

A szászfenesi polgármesteri hivatal visszahelyeztette az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kolozsvár határába kitett négynyelvű választási plakátját.

MTI | 2012. június 1.
|  

Az EMNP-nek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a szászfenesi önkormányzat vezetője beismerte tévedését, és visszatetette a párt óriáspannóját arra az acélszerkezetre, amelyről szerdán levétette azt.

Emberemlékezet óta nem volt arra példa Kolozs megyében, hogy az illetékes hatóságok beismerjék tévedésüket, és jóvá is tegyék azt” – áll a közleményben. Az EMNP Kolozs megyei szervezete azt is megemlítette, nem saját érdemeként, hanem a város többnemzetiségű lakossága iránt kifejezett tiszteletként és Kolozsvár szellemiségének a sikerként könyveli el a tábla visszaállítását.

Az EMNP ugyanakkor úgy vélte, a tény, hogy szerdán a szászfenesi polgármester kezdeményezésére rendőri felügyelettel szerelték le a táblát, azt mutatja, hogy a hatóságok még mindig képtelenek normálisan viszonyulni a magyar közösség jogos elvárásaihoz. Az EMNP közölte, addig kívánja folytatni a többnyelvű feliratozási mozgalmát, amíg a kolozsvári önkormányzat érvényt nem szerez a 2002-ben hozott tanácsi határozatának és Kolozsvár bejárataihoz nem kerülnek olyan helységnévtáblák, amelyek a magyarul is jelzik a város nevét.

Szász Péter, az EMNP Kolozs megyei szervezetének alelnöke az MTI-nek elmondta, a táblaügyben bekövetkezett pozitív fordulat szükségtelenné tette, hogy megtegyék a kilátásba helyezett ügyészségi feljelentést.

Az EMNP szerdán délben választási hirdetésként helyezett ki egy román-magyar-cigány-német nyelvű feliratot Kolozsvár nyugati bejáratától mintegy 500 méterre, Szászfenes területén. Az óriáspannón Kolozsvár neve szerepelt három nyelven, mellette a város történelmi címere, és az Isten hozta felirat szintén négy nyelven, a pannó alsó felében pedig az EMNP jelvénye volt látható.

A szerdán délben kihelyezett táblát néhány órával később rendőrségi felügyelettel eltávolították a szászfenesi polgármesteri hivatal illetékesei. A polgármester arra hivatkozott, hogy a hirdetés után nem fizették ki a reklámilletéket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
7 Roland2 2012. június 19. 20:59

@istentudja: tortenelemklub.com/koezelet/civil-velemenyek/709-ki-volt-nyir-jozsef

mandiner.hu/cikk/20120619_radnoti_miklos_nyiro_jozsefrol

Attól függetlenül,hogy esetleg szeretjük a költészetét,objektíven el kell ismerni,hogy náci-szimpatizáns volt.Az megint más kérdés,hogy eltudjuk-e vagy el kell-e választani a költőt a magánembertől vagy a politikustól.

Ezenkívül viszont mindenkinek joga van hozzá,hogy halála után szülőföldjén nyugodjon.

6 Pesta 2012. június 3. 12:19

@istentudja: ő már akkor is mert kicsi lenni.

5 istentudja 2012. június 3. 09:29

@Angry Bird: Sajnálom,hogy el kell keserítselek,de a mindenkori román kormányok magyarellenességének semmi köze a magyar "hangulatkeltéshez".Nyirö Józsefet nácinak nevezni olyan,mintha Raoul Wallenberget antiszemitának neveznéd.Nem emlékszem ,hogy találkoztam volna veled Ceausescu diktatúrája alatt bármelyik erdélyi magyar megnyilvánuláson.Hol voltál?

4 Angry Bird 2012. június 2. 21:39

@istentudja: Hát, mit várunk, ha ez a magyar kormány románellenes. Most például egy náci magyar író maradványaival keltenek hangulatot, ellenségeskedést...

3 istentudja 2012. június 2. 16:14

@doncsecz: Ez az új román kormány tényleg magyarellenes.Most olvastam,hogy a lehallgatások még mindig napirenden vannak.A funarizmus,a ceausizmus nem szünt meg,csak kifinomultabb lett.

2 doncsecz 2012. június 2. 10:01

Ám ha ez az új román kormány tényleg magyarellenes mint ahogy azt állítják, akkor a tábla sem lesz kinn túl sokáig, vagy le fogják festeni. A funarizmus könnyen újjá éledhet a városban.

1 peterbodo 2012. június 2. 09:18

Így néz ki a tábla: itthon.transindex.ro/?hir=29296

Információ
X