nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Virtuális keresztapák: moldvai csángó gyerekek segítői

Ami nekünk természetes, nem az a moldvai csángóknak: egyáltalán nem biztos, hogy magyarul tanulhatnak az iskolákban. Van azonban mód a segítségre.

MTI | 2010. február 15.
|  

A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) oktatási programját támogatja majd a székesfehérvári Posch Dániel. Csángómagyarok Moldvában című kötete bevételének egy részét erre a célra ajánlja ugyanis fel. A bejelentést maga a szerző tette a hétvégén Csíkszeredában, a kötet bemutatóján.

„Nagyon fontos, hogy minél szélesebb körben ismertessük a moldvai magyar oktatás gondjait” – mondta Posch Dániel, aki könyvével éppen ezekre a nehézségekre hívja fel a figyelmet. A szerző elmondta, hogy a kettős állampolgárságról szóló magyarországi népszavazást követően hallott a moldvai oktatásról, és ő maga is „keresztapaságot” vállalt, vagyis anyagilag segíti egy moldvai gyerek taníttatását.

Solomon Adrián, az MCSMSZ elnöke elmondta, hogy jelenleg mintegy ezer „keresztszülőt” tartanak nyilván, akiknek mintegy fele 40 ezer forinttal, de van olyan is, aki 150 ezer forinttal járul hozzá rendszeresen „keresztgyermeke” oktatási költségeinek fedezéséhez.

Csíkszereda középiskoláiban 76 moldvai gyerek tanul, ellátásukról a Hargita megyei önkormányzat támogatásával az MCSMSZ gondoskodik. Az MCSMSZ elnöke elmondta, hogy a 32 millió forintos kiemelt magyar állami támogatás nélkül nem létezhetne a csángó oktatási program.

Jelenleg 21 moldvai településen 1600 gyerek vesz részt a programban, ebből 996-an az állami iskolákban heti három órában tanulják a magyar nyelvet, a többiek – az állami oktatásban részt vevő társaikkal együtt – iskolán kívüli, délutáni foglalkozásokon ismerkednek a magyar nyelvvel és kultúrával.

„Ez a program esélyt ad a gyermekeknek arra, hogy megismerhessék saját kultúrájukat” – mondta az MTI-nek Solomon Adrián, aki reméli, hogy egyre több gyerek él majd ezzel az eséllyel. A helyi román hatóságok hozzáállása falvanként változik, van ahol teljes mértékben elfogadták ezt az oktatási formát, másutt idegen dologként kezelik – magyarázta az MCSMSZ elnöke.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X