nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Virtuális felkészítés az életre

„Virtuális negyedet” készített a London melletti Suttonban működő LifeCentre: a program segítségével a gyerekeket akarják megtanítani arra, hogyan védekezzenek a rájuk leselkedő veszélyek ellen.

MTI | 2009. június 10.
|  

A valóságnak megfelelően utakkal, épületekkel, üzletekkel és autókkal benépesített virtuális negyedben reprodukálják azokat a mindennapi erőszakjeleneteket, amelyekkel a gyerekeknek szembetalálhatják magukat. Megjelennek benne a kíméletlen bandák, a drogterjesztők és a pedofilok, de egyúttal azokat a taktikákat is bemutatják, hogyan lehet védekezni ezekkel a veszélyekkel szemben. Nem az ökölharcot oktatják, hanem azt, hogy miként kell megőrizni a higgadtságot, kikerülni a pánik csapdáit, sőt szükség esetén hogyan lehet vagy kell elmenekülni. A készítők az interneten terjedő veszélyekre is gondoltak.
A virtuális negyedben egy úgynevezett fehérszoba is lesz, amelynek falain filmekkel illusztrálják, hogy mivé válhat a Föld a természeti források féktelen kihasználásának következtében.
A program elsősorban tíz éven aluli gyerekeknek szól, és 8 millió fontba (2,56 milliárd forint) került. Vita alakult ki körülötte, mert bár a helyi lottó finanszírozta, sokan pazarlásnak tartják; annál is inkább, mert Sutton önkormányzatának a válság miatt megcsappant a pénze.
A virtuális negyed végül a jövő évtől kezdi meg működését. A LifeCentre, amelynek könyvesboltja, játékterme és ökológiai kertje is van, főleg az iskolásokra összpontosít. A makett megtekintésére már az idén várakozási listára iratkoztak fel Kent és Berkshire grófság oktatási intézményei. A szervezők becslése szerint egy év alatt a gyerekek 60 százaléka eljut majd hozzájuk.
Nagy-Britannia azok között az európai országok között foglal helyet, amelyek súlyos gondokkal küzdenek a fiatalkori erőszak területén, és elkerülhetetlenül felül kell vizsgálniuk gyermekvédelmi politikájukat. Az utóbbi években gyakran úgy ábrázolták a krónikák London külvárosait, mint egy dzsungelt, ahol a gyerekek bandákba verődnek, az utcán, a drog és alkohol mámorában nőnek fel.
A rendőrség által tavaly augusztusában készített jelentés szerint ma Londonban csaknem 170, 10 éven aluliakból szerveződött banda működik. Mindegyik átlag 20–30 főből áll, a legnagyobbak 100-ból. Etnikai alapon szerveződnek, külön az afro-karibiak, az ázsiaiak és a fehérek. Vannak közöttük olyan gyerekek, akik lőfegyverrel járkálnak. Kedvencük a 9-es kaliberű pisztoly. A lányok egyre fiatalabb korban esnek teherbe. Az Institute for Public Policy Research felmérése szerint az angol tinik a leghamarabb érők Európában, és háromból kettő nem használ fogamzásgátlót.
Olaszországban sem rózsás a helyzet: nő az utcai és otthoni erőszak, sok problémát okoz a pedopornográfia. 2007-ben egy hat hónapos felmérés során a témával foglalkozó telefonos szolgálathoz 12 543 jelzés futott be. Ez naponta átlag 69 esetet jelent, de a helyzet azóta tovább romlott – írta a La Repubblica című olasz napilap.

Címkék: Tech, Web
Információ
X