nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Világháborús fotók mindenkinek

Az Örök Értékek elnevezésű projekt keretében 100 darab második világháborús fotó lett közkincs a RIA Novosti orosz hírügynökség jóvoltából.

nyest.hu | 2011. augusztus 11.
|  

A RIA Novosti orosz hírügynökség 70. születésnapját ünnepli idén. Ennek örömére és a Bundesarchiv valamint a Queensland State Library példáját követve megnyitotta fotóarchívumát a publikum előtt. Az első adag, 100 darab második világháborús fénykép már felkerült a Wikimedia commons katalógusába, ezeket bárki szabadon letöltheti és megoszthatja.

Világháborús fotók mindenkinek
Forrás: Wikimedia commons / Shimanskiy / Шиманский / CC BY-SA 3.0

A projektet Dmitrij Medvegyev orosz elnök támogatja, aki a századik fotót saját kezűleg töltötte fel az internetre.

Az Orosz Wikimedia célja, hogy minél több tudást osszon meg és elérhetőbbé tegye a történelmi és kulturális értékeket a társadalom számára.

2008-ban a német Bundesarchiv 80 ezer, a német történelemmel kapcsolatos fotót tett közzé ugyanitt, és azóta minden hónapban újabb néhány százat tölt fel. Eddig ez a felajánlás volt a legbőkezűbb a Wikimedia történetében. A Queensland State Library ennél kevesebb, de még így is hatalmas mennyiségű, közel 50 ezer fotót töltött fel. Ezek a fotók a 19. század közepéről származnak és többek között olyan eseményeket örökítenek meg, mint az 1893-as brisbane-i árvíz vagy a Brisbane folyó két partját összekötő Story Bridge építési munkálatai.

Forrás

Wikinews: RIA Novosti celebrates 70th anniversary, uploads 100 images to Wikimedia Commons

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X