nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tu loquere Latine
Besúgók Debrecenben, 1591

A Nyelv és Tudomány igyekszik figyelemmel követni a magyar blogszféra nyelvvel kapcsolatos szereplőit. Most egy régi adósságunkat törlesztjük.

nyest.hu | 2010. december 13.
|  

A Laudator temporis acti című blog a latin nyelvvel, annak oktatásával, történetével, mai helyzetével, latin nyelvű kiadványokkal foglalkozik. Magunk is csodálkozunk, hogy eddig csupán egyszer hivatkoztunk rá.

Most azért került ismét a a látókörünkbe, mert egy kitűnő írást közölt egy 16. századi nyelvkönyvről. A tankönyvet a debreceni református kollégium diákjainak szánták, és az ő mindennapi életükre jellemző párbeszédeket is találhatunk benne, így a kötet fontos kultúrtörténeti forrás is. Az írásból megtudhatjuk, hogy a debreceni diákok között voltak besúgók, akik feljelentették magyarul megszólaló diáktársaikat – a kolégiumban ugyanis latinul kellett beszélni. Olvashatunk egy másik párbeszédet is, melyben két diák azon aggodalmaskodik, hogy egy tanáruk meglátta őket, amint tanulás helyett golyózással töltötték az időt. Az idézett szövegeknek nem csupán latin, hanem magyar változata is jó szórakozást nyújt az olvasónak.

A blog korábbi posztjai között mindenképpen figyelemre méltó a Trianonról, a Micimackóról vagy a kutyaszarról szóló, de nem maradhatnak említetlenül a Schmitt Pálhoz kapcsolódó posztok sem. A blog időnként a görög filológia kérdéseire is kitér.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X