nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Viktória királynő megrázó levele

Előkerült egy korábban ismeretlen levél, amelyből világosan kiderül, hogy mekkora fájdalommal járt Viktória királynő számára férje, Albert herceg halála.

MTI | 2011. december 17.
|  

A levelet 1863 márciusában, 15 hónappal férje halála után írta a brit uralkodó. Mint fogalmazott, csak abban reménykedik, hogy mihamarabb elkövetkezik saját halála is, hogy ismét együtt lehessen szeretett hitvesével.

Albert herceg 42 esztendős korában, tífusz következtében hunyt el emlékeztetett a The Daily Telegraph online kiadása (telegraph.co.uk).
A királynő egy ugyancsak megözvegyült, 82 esztendős, köztiszteletben álló egykori katonával osztotta meg gyászát. A levélben aggodalmát fejezte ki annak szomorúsága miatt, és saját veszteségéről vallva őszinte együttérzéssel fordult felé.

Bár a királyi család tisztában volt Viktória kétségbeesésével, amelyet férje elvesztése miatt érzett, az a tény, hogy egy családon kívüli személynek is kiöntötte a lelkét, valóban mérhetetlen fájdalmát jelzi.

A levelet Albert herceg halálának 150. évfordulóján az Argyll Etkin londoni aukciós ház szerezte meg, és jövőre bocsátják árverésre.Megrázó levél. Ez az első irat, amely betekintést enged a királynő lelki világába 15 hónappal férje halála után” – vélekedett Ian Shapiro, az aukciós ház szóvivője.

Viktória királynő egészen 1901-ben bekövetkezett haláláig gyászolta férjét. Az első három évben nem is volt hajlandó megjelenni a nyilvánosság előtt, ezért egy idő után mindenki awindsori özvegyként emlegette.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Béci 2011. december 17. 21:18

Kár, hogy a cikk címe így jelent meg a kapu.hu-n:

- Gyéász: megrázó levél

Főleg, hogy a Nyelv és Tudomány oldalára hozott a link. :)

Információ
X