nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Varsóban ünneplik a magyar-lengyel barátságot

A magyar-lengyel barátság napját ünnepelve Varsóban pénteken veterántalálkozót és zenés-táncos mulatságot rendeznek.

MTI | 2010. március 19.
|  

A magyar-lengyel barátság napját ünnepelve Varsóban pénteken veterántalálkozót és zenés-táncos mulatságot tartanak: föllép a felvidéki lukanyényei citerazenekar és a ragyolci néptánccsoport.

Mint Gordon István, a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója elmondta, a Barátság Napjának, március 23-nak a megünneplését négy éve határozta el a lengyel és a magyar parlament. Ezen a napon a két ország polgárai arra emlékeznek, hogy a 2. világháború kitörése után Magyarország több mint százezer lengyel menekültet, civileket és katonákat fogadott be.

Pénteken a lengyel menekülteket befogadó egykori ipolymentiek leszármazottai találkoznak Varsóban lengyel veteránokkal, és határ menti szlovákiai magyar népi együttesek lépnek fel. Az estet a magyar intézet a varsói magyar nagykövetséggel, a lengyel Veterán Szövetséggel és a Szlovák Kulturális Intézettel közösen szervezi – jegyezte meg az igazgató.
Négy éve avatták fel mindkét fél államfőjének jelenlétében Győrben azt a magyar-lengyel barátságot szimbolizáló szobrot, amely két tölgyfa gyökereit és lombját kapcsolja össze. Akkor elhatározták, hogy minden évben találkoznak ezen a napon az egyik illetve a másik ország valamelyik városában. Jövő kedden Varsó egyik nagy kerületének, Bemowónak a budapesti testvérkerületében, Óbudán emlékezik a lengyel és a magyar államfő – tette hozzá az igazgató.

Most mutatták be a magyar intézetben a Lengyel menekültek Magyarországon című albumot – a Lubczyk házaspár munkáját –, amelyben fotókkal, dokumentumokkal illusztrálták a menekülteknek nyújtott magyar segítséget. (Grzegorz Lubczyk magyarországi lengyel nagykövet is volt.) A fotóanyag nagy része az Antall család gyűjteményéből való, ugyanis idősebb Antall József a 2. világháború idején menekültügyi kormánybiztos volt, s az ő munkájának is köszönhető, hogy annyi lengyelt befogadtak Magyarországon.

Gordon István arról is beszélt, hogy két éve az intézet megalapította a Magyar-Lengyel Barátság Követe kitüntető címet, amelyet évente egy személyiségnek ítélnek oda, idén Tadeusz Olszanski író, újságíró, műfordító kapta az elismerést. A Polytika című lengyel napilap publicistája rendszeresen ír Magyarországról, s a márciusi nemzeti ünnepen mutatták be A terített asztal című, a magyar gasztronómiával foglalkozó kötetét, az érdeklődőket pedig az intézet paprikás krumplival vendégelte meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X