nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elhunyt Zsoldos Imre, Tajvan tudós magyar misszionáriusa

22 nyelven beszélt, több mint 30 könyvet írt vagy fordított, számos nyelvészeti tanulmány szerzője.

MTI | 2009. november 26.
|  

Zsoldos Imre 1931-ben született a Vas megyei Bejcgyertyános községben. Huszonkét nyelven beszélt, közöttük mandarin kínaiul. Tanulmányait római katolikus iskolákban végezte, szerzetesnek és misszionáriusnak készült. Az 1956-os forradalom után először Ausztriába szökött, majd

Franciaországban tanult. Teológiai tanulmányai befejeztével 1964-ben az újonnan alapított tajvani Fujen katolikus egyetemen a francia tanszék megalapítója. A washingtoni Georgetown Egyetemen végzett nyelvészeti tanulmányokat, 1975-ben a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett  doktorátust. 1998. október 23-án a magyar állam a Magyar Köztársaság Érdemrend Nagykeresztjével tüntette ki.

Tajvanon töltött évei alatt három francia-kínai szótárt szerkesztett, magyar irodalmi műveket fordított kínaira és más nyelvekre. Számos nyelvészeti tanulmány szerzője, több mint harminc könyvet írt vagy fordított.

„Tajvanon töltött több mint négy évtizede alatt Zsoldos atya egyike volt azok kevés külföldieknek, akik őszintén megértették és képviselték Tajvan érdekeit (...) és hozzájárultak a Magyarország és Tajvan közötti megértés és barátság megszilárdulásához” – áll Tajpej budapesti képviseleti irodájának közleményben, amelyben Stanley Kao, az iroda vezetője kormánya és népe részvétét is kifejezte.

Információ
X