nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Varázslatos magyarok

„Piacgazdaság és demokrácia van, vannak ennél sokkal rosszabb helyek” – nyilatkozta a sikeres magyar start-up cég vezetője a Libérationnak.

MTI | 2013. július 1.
|  

Magic Magyars – kitartó feltalálók címmel közölt riportot tudományos mellékletében a Libération. A francia baloldali napilap szerint miközben a fiatalok ezrével hagyják el Magyarországot, a Budapesten feltalált Prezi internetes prezentációkészítő szoftver alapítói továbbra is hazájukban dolgoznak. Az öt éve alapított informatikai vállalkozás káprázatos sikert ért el: 150 embert foglalkoztat, irodája van San Franciscóban, a szoftvert pedig 25 millióan használják. A cégalapító, 37 éves Somlai-Fischer Ádám dizájner arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a matematikának, a geometriának külön kultúrája van, korábbi sikeres példákként említette a Rubik-kockát és a Gömböcöt. A lap szerint a vállalkozás teljes ellentétben áll „Orbán Viktor Magyarországával, amely távolságot tart az ellenségnek tekintett Nyugattól”.

Somlai-Fischer Ádám a hátrányos helyzetű cigányok otthonainak felújítása érdekében szervez csapatépítő tréningeket, részt vesz a Budapest Pride-on, sajnálja a gazdasági stagnálást és a mindenhol érezhető konzervativizmust, valamint elítéli az ország hírnevén foltot ejtő szélsőjobboldalt. „A helyzet azért nem olyan rossz, hogy el kelljen menni. Piacgazdaság és demokrácia van, vannak ennél sokkal rosszabb helyek” – mondta a cégalapító a lapnak. Arra a kérdésre, hogy Budapest innovációs központtá válhat-e, elmondta: Magyarország nagyon sok Nobel-díjast adott a világnak, és jelenleg is nagyon sok a tehetséges és kreatív fiatal, akiknek a Prezi példával akar szolgálni arra, hogy otthon is lehet sikeresnek lenni.

A Libération szerint az eredetiség és az egyediség Magyarországon a nemzeti identitás része, a kutatókat és a feltalálókat ugyanúgy tisztelik, mint az írókat és a költőket. A világ pedig a lap szerint a magyaroknak köszönhet számos találmányt, egyebek mellett a dinamót, a színes televíziót, a C-vitamint és a golyóstollat is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X