nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ünnepel a stuttgarti magyar intézet

A legtöbb 56-os menekültet befogadó német városban 20. születésnapját ünnepli a németek körében is népszerű magyar intézet.

MTI | 2010. február 26.
|  

Keresztury Tibor, a stuttgarti intézet jelenlegi vezetője elmondta: a Berlinben élő Snétberger Ferenc Liszt-díjas gitárművész a jubileum alkalmából először lép fel a stuttgarti magyar intézetben. Telt házra számítanak, ott lesz az elmúlt időszak mind a négy intézetigazgatója is.
Az igazgató az elmúlt két évtizedről szólva hangsúlyozta: 20 év alatt mintegy 1200 kulturális rendezvényt tartottak, és sikerült úgy felkelteniük a németek érdeklődését, hogy ma már a látogatók 70 százaléka közülük kerül ki.

1989-1990-ben erős magyar politikai akarat kellett, hogy Németországban Magyarország megnyithassa Berlinen kívül – egyedüli országként – második kulturális intézetét, amelyet Baden-Württemberg tartomány és Stuttgart városa is készségesen támogatott.

Németországban ez a tartomány fogadta be a legtöbb 56-os menekültet és a Magyarországról kitelepített dunai svábokat – mutatott rá Keresztury. Utalt arra, hogy a tartomány és Magyarország közötti jelentős gazdasági kapcsolatok is indokolták a stuttgarti magyar intézet megalapítását.

A Stuttgart közeli Fellbach a magyar-német testvérvárosi együttműködésben első volt, amely kapcsolatot létesített magyar várossal, nevezetesen Péccsel, s a stuttgarti intézettel közösen mutatta be a német közönségnek a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programot. Az igazgató megjegyezte, hogy összesen 143 baden-württembergi településnek van magyar testvérvárosa.

A stuttgarti magyar intézet fölkarolta a németországi magyar iskolák ügyét is. Ezek a vasárnapi iskolák az ország nagyvárosaiban működnek és a Balassi Intézetben már készül a közös tanterv. Eközben a szakemberek azon dolgoznak, hogy a német iskolákban a magyart is felvehessék idegen nyelvként a gyerekek. A stuttgarti intézetben évente kétszer az összes magyar iskola tanára szakmai továbbképzésen vesz részt – tette hozzá az igazgató.

Címkék: Kultúra, Évforduló
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X