nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ukrán-magyar közös nevező: a színház

Színházi előadások tartják lázban a beregszásziakat: magyar és ukrán társulatok lépnek fel, és Hobót is láthatja a közönség.

MTI | 2010. május 6.
|  

Fél éves késéssel ezen a héten tartják Beregszászon a II. Stalker Fesztivált, amelyen magyar és ukrán színtársulatok előadásait láthatja a közönség. Vidnyánszky Attila, a beregszászi színház főrendezője, a Stalker Fesztivál megálmodója a Kárpátalja című hetilap csütörtökön megjelent számának nyilatkozva elmondta: ambivalens érzései vannak a fesztivállal kapcsolatban, hiszen sokkal teljesebb, komplexebb és gazdagabb programot kínálhattak volna a közönségnek, ha az eredeti terveknek megfelelően tavaly novemberben tartják azt meg.

„Ha nincs ez a feltuningolt, fölösleges pánikkeltéssel tálalt influenzajárvány, olyan fesztivállal rukkolhattunk volna elő, amelyet Európa bármelyik nagy színháza befogadhatott volna” – tette hozzá. Megjegyezte: mivel nem szerették volna teljesen veszni hagyni a fesztivált ebben az évadban, úgy döntöttek, hogy bár az eredetinél valamivel szerényebb keretek között, de mégis megrendezik.

A főrendező szerint így is nagyon szép és izgalmas pillanatok elé néz a kárpátaljai város, mivel a szervezők igyekeztek egy sokszínű, a közönség széles rétegei számára érdekes műsort összeállítani. „Abban bízunk, hogy a fesztivál végére a keserűség eltűnik a szívünkből, s hozzáláthatunk a harmadik Stalker Fesztivál megszervezéséhez” – mondta Vidnyánszky Attila.

A fesztivál kedden kezdődött a házigazda beregszászi Kárpátaljai Magyar Drámai Színház társulatának Ahogy tetszik című előadásával. Szerdán a kijevi DAH Színház Dekameron című előadását láthatta a közönség, csütörtök este Polcz Alaine Asszony a fronton című könyve nyomán készült darab kerül színre. Pénteken Földes László Hobo Csavargók tízparancsolata című monodrámáját mutatja be. Szombaton előbb a Szergej Medvegyev Fodrásznő című darabjából készült előadás tekinthető meg, amelyet Viktor Rizsakov orosz rendező vitt színre a debreceni Csokonai Színházban, majd a F. A. L. – Unokák Színháza című produkció, a Csokonai Színház kísérleti előadása következik. Vasárnap délelőtt Pályi János bábművész a legendás Vitéz László történetét eleveníti fel a gyerekközönségnek, este – a fesztivál zárásaként – Osztrovszkij Vihar című drámáját láthatja a közönség ugyancsak Rizsakov rendezésében.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X