nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Beszédes Kezek
Színház jelnyelven: Mi, Ti, Ők

Én mondom, te mutatod – kommunikálunk. Kézzel-lábbal. A lényeg a kommunikáció, ember és ember, nyelv és nyelv, többség és kisebbség között. A Beszédes Kezek előadását jelnyelven és magyar nyelven tekintheti meg az érdeklődő közönség.

nyest.hu | 2010. április 21.
|  

Rómeó és Júlia óta számtalan olyan történettel, líraibbnál líraibb művekkel gazdagodott a művészet – és a társadalom – amelyek azt boncolgatják, hogyan is találja meg egymást két szembenálló, vagy csak nagyon különböző csoport tagja. Lehet még újat mondani a témában? Vagy már minden mondanivaló elhangzott? Nos, a Beszédes Kezek Kulturális és Oktatási Egyesület előadása mindenképp hozzátesz még valamit a komplikált történethez: egy újabb vetületet. A Mi, Ti, Ők című darab azt tárja a nézők elé, hogyan alakul egy halló és egy hallássérült pár élete.

A nemzetközi jelnyelvi abc
A nemzetközi jelnyelvi abc
(Forrás: MTI/Balaton József)

Nem kell tehát etnikai kisebbséghez tartozni ahhoz, hogy kilógjon az ember a többségi társadalomból. A siketek és nagyothallók – áll az előadás ismertetőjében – nyelvi és kulturális kisebbséget alkotnak ma Magyarországon (is). Persze sok könnyítéssel segítették már számukra a mindennapi életet a korábbi helyzethez képest (ilyen például a magyar jelnyelv önálló nyelvként való elismerése), de a napi kommunikációjuk elősegítéséhez az emberi hozzáálláson kellene még lendíteni. Az előadás épp ezt a célt szolgálja.

A Mi, Ti, Ők történetének szerelmesek a főszereplői, akik tulajdonképpen „csak” kommunikálni szeretnének. Ahogy az előadás is kommunikálni szeretne a nézőkkel – arról, hogy mit is lehetne tenni az esélyegyenlőség jegyében, és hogyan szüntethetők meg az akadályok – írja a Nyelvész Info hírlevele.

Legközelebb Budapesten az ELTE BTK Múzeum körúti épületében nézhetik meg a kíváncsiak a darabot, április 22-én délután.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X