nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ukrajna anyanyelvű tankönyvet ígér minden kisebbségnek

Ukrajna oktatási minisztériuma az idén első ízben adja ki állami költségen a 10. osztályos tankönyveket.

MTI | 2010. június 1.
|  

Ukrajna oktatási minisztériuma az idén első ízben adja ki állami költségen a 10. osztályos tankönyveket az ország oktatási rendszerében használatos valamennyi nemzetiségi nyelven – jelentette be hétfői kijevi sajtótájékoztatóján Dmitro Tabacsnik oktatási miniszter.

A tárcavezető közölte: az ukrán nyelvet Ukrajna valamennyi általános oktatási rendszerű tanintézetében oktatják, de biztosítottak az országban élő nemzetiségi kisebbségek anyanyelvi oktatáshoz való jogai is. Hozzátette: az ukrajnai iskolákban orosz, krími tatár, moldáv, lengyel, román, magyar, bolgár és szlovák nyelven is oktatnak – adta hírül a korrespondent.net internetes ukrán hírportál.

Tabacsnik megerősítette, hogy az idén lefordítják a nemzetiségek nyelvére az emelt szintű érettségi vizsgák feladatait. Hangsúlyozta, hogy ebben az évben először adják ki a 10. osztályos tankönyveket állami költségen a középiskolai oktatásban használatos valamennyi nyelven. „Ez az oktatási minisztérium elvi álláspontja, amit a kormány is támogat” – mutatott rá.

A kijevi tanügyi tárca adatai szerint az ország iskoláiban a tanulók 77 százaléka ukrán, 23 százaléka orosz, 0,4 százaléka nyolc nemzetiségi nyelven tanul. Az ukrajnai iskolák számára – az oktatási reform előírásainak megfelelően – ebben az évben a 10. osztály tankönyveinek a kiadása van soron.

Ukrajnában az oroszokon kívül csak a magyarok és a románok rendelkeznek anyanyelvű iskolahálózattal, a lengyeleknek egy középiskolájuk és három általános iskolájuk van, míg a krími tatárok csak az elemi iskolában tanulnak minden tantárgyat az anyanyelvükön.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X