nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Államnyelvrendelet Ukrajnában!

Az új elnököt holnapután iktatják be, de Juscsenkó két nappal mandátuma lejárta előtt rendelkezett az államnyelvről.

nyest.hu | 2010. február 23.
|  

Viktor Juscsenkó eddigi ukrán elnök egyik utolsó intézkedésével az ukrán államnyelv szabályozására tett kísérletet: rendeletében az ukrán állampolgárok nyelvi jogait és az állam egységét kívánja védeni.

Mint arról már előzőleg beszámoltunk, Viktor Janukovics, a nemrég lezárult ukrán elnökválasztás győztese választási sikere esetére megígérte: a nyelvkérdést – kimondottan pedig az orosz nyelv kérdését – Ukrajna európai vállalásainak megfelelően rendezi majd. A választást megnyerte, beiktatása február 25-én várható.

Az eddigi elnök Viktor Juscsenkó azonban azzal lepte meg a polgárokat, hogy mandátumának utolsó előtti napján rendelkezett az államnyelvről. Az Ukrajnszke Radio híre szerint az orosz nyelv visszaszorításáért eddig kemény harcot folytató elnök a mai napon elnöki rendeletben adta közzé nyelvpolitikai stratégiáját.

A rendelet utasítja a parlamentet, hogy az államnyelvi stratégia kidolgozása érdekében tárgyalja meg és fogadja el a megfelelő törvényeket. Juscsenkó rendelete szerint ki kell választani egy olyan központi, végrehajtó hatalommal bíró intézményt, amelyik képes kidolgozni és betartatni az államnyelvi stratégiát. Ez az intézmény „konstruktív párbeszédet folytathat a helyi kormányzati szervekkel és közintézményekkel a nyelvi kérdések megoldásában”.

S hogy senkinek ne legyen kétsége affelől, hogy ezen utolsó rendelkezés melyik nyelv érdekében született, a rendelet szól arról is, hogy „a stratégia segíti a megfelelő nemzeti-kulturális, nyelvi és információs tér létrehozásást annak érdekében, hogy a gazdasági és szervezeti feltételek adottak legyenek az ukrán állampolgárok nyelvi jogainak és az állam egységének biztosításához.” A többség nyelvi jogainak védelme ismerősen cseng a nacionalista töltetű nyelvtörvények világában.

A Juscsenkó által kiadott elnöki rendelet végrehajtására nyilvánvalóan nem kerül sor az elkövetkező két nap alatt. Arra azonban megfelelő lehet, hogy muníciót adjon a nacionalista erőknek a Janukovics által beígért, az európai vállalásokkal összhangban lévő nyelvi jogi szabályzás bevezetése esetére. Az ellenzék követelheti majd hangosan az érvényes elnöki rendelet betartatását és az ukrán többség nyelvi jogainak törvényben szabályozott biztosítását.

Információ
X