nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
ET, gyere vissza!
Újra keressük az idegeneket!

Az elmúlt évben egyre több Föld-típusú bolygót fedeznek fel – így a földön kívüli intelligencia kutatói soha nem tapasztalt lehetőségekről beszélnek. A SETI-kutatásokra létrehozott ATA rádióteleszkóp-hálózat azonban – támogatás híján – leállt. Most úgy tűnik, adományokból újraindulhat!

nyest.hu | 2011. augusztus 15.
|  

„Amikor néhány hónapja a SETI Intézet a projekt pénzhiányára hivatkozva az Allen Rádióteleszkóp-hálózatot (ATA) hibernálta, teljesen kétségbe voltunk esve. A lekapcsolás nem történhetett volna rosszabbkor” – írják a SETI Intézet, azaz a földön kívüli mesterséges intelligencia kutatására létrehozott amerikai intézmény kutatói blogjukon.

A kaliforniai Hat Creek Obszervatórium területén található Allen Rádióteleszkóp-hálózat. Kulcsfontosságú lehet, ha a Kepler Űrtávcső által kijelölt területeket abból a szempontból is vizsgálni kívánnánk, származnak-e onnan intelligens civilizációk által sugárzott rádiójelek
A kaliforniai Hat Creek Obszervatórium területén található Allen Rádióteleszkóp-hálózat. Kulcsfontosságú lehet, ha a Kepler Űrtávcső által kijelölt területeket abból a szempontból is vizsgálni kívánnánk, származnak-e onnan intelligens civilizációk által sugárzott rádiójelek
(Forrás: iStockphoto)

Az Allen Rádióteleszkóp-hálózatot a Microsoft társalapítójának, Paul Allennek nagylelkű adományából hozták létre. A kisméretű tányérokból álló hálózat egy alapvetően új megközelítés, ráadásul kitűnően alkalmas a konvencionális rádiócsillagászati kutatások és a SETI-kutatások céljaira. Előnye a nagyméretű, hagyományos rádiócsillagászati teleszkópokkal szemben, hogy telepítése sokkal olcsóbb, hiszen – ahol csak lehet – eleve kereskedelmi forgalomban elérhető eszközöket használnak fel.

„Csak az elmúlt évben a kutatók számtalan olyan új bolygót fedeztek fel, amelyek a központi csillaguk lakható zónájában találhatók – ezek akár a mienkhez hasonló világok is lehetnek. És minden hónapban több és több ilyen planétát fedeznek fel az új megfigyelési technikáknak és az olyan csodálatos eszközöknek köszönhetően, mint a Kepler Űrtávcső. A történelem során ez az első alkalom, hogy tudjuk, merre keressük a földön kívüli intelligens életet. Ahelyett, hogy az egész világűrt pásztáznánk, műszereinket a világűr olyan pontjai felé tudjuk most fordítani, ahonnan a legvalószínűbb, hogy más intelligens civilizációk rádiójeleire bukkanhatunk” – írják a kutatók. „ Ez kutatásunk sorsfordító pillanata, és könnyen lehet, hogy az egész emberi történelem sorsfordító pillanata lesz.”

Az Allen Rádióteleszkóp-hálózatot 2007októberében indították el, 42 antennával. A tervek szerint a hálózat végül 350 antennát foglalna magába – ezek együttes területe megfelelne egy 114 méter átmérőjű hagyományos rádiócsillagászati antennáénak, de felbontása egy 700 méter átmérőjű berendezésével vetekedne.

Persze, így sem volt aprópénz, amit ráköltöttek: a hírek szerint az első fázis létrehozásához már eleve 40 millió dollárra volt szükség, és a projekt fenntartása éves szinten másfél millió dollárba került. Azt, hogy ez az összeg így is sok, az is bizonyítja, hogy áprilisban az amerikai szövetségi és a kaliforniai kormányzat úgy döntöttek, hogy a válságra való tekintettel nem támogatják tovább a hálózat működését.

„És most mégis megrekedtünk” – írták a SETI Intézet elkeseredett munkatársai. „Áprilisban a SETI Intézet hibernációs üzemmódra kapcsolata az ATÁ-t, mivel a program kifutott a pénzből. Az ATA az egyetlen olyan berendezés, amivel folyamatosan megfigyelhetők az esetleges intelligens forrásokból származó rádiójelek. E nélkül lehet, soha nem kapunk választ kérdéseinkre.”

Kesergés ide vagy oda, a kutatók nem hagyták annyiban: úgy döntöttek, egyéni felajánlásokból kalapozzák össze a hálózat újraaktiválásához elengedhetetlenül szükséges kétszázezer dollárt. Ezért hozták létre a SETIstars.org honlapot, amit kimondottan az ATA újraindításához szükséges adományoknak szántak.

Augusztus 8-án örömteli hír jelent meg a SETI stars főoldalán: összejött a kétszázezer dollár, az ATA újraindul! A Kepler Űrtávcső által kijelölt területek vizsgálata pedig elképesztő új lehetőségeket rejt. A kutatók persze továbbra is várják a felajánlásokat, hiszen csak az ATA folyamatos működésével tudják garantálni a kutatást. A SETIstars oldalon akár 10 dollártól lehet adakozni mindazoknak, akik szívesen fogadnák az ET-től érkező híreket.

Ha a kedves olvasó úgy dönt, maga is részt kíván venni a SETI-kutatásban, hihetetlen, de ez is lehetséges! Próbálja ki az Intézet új programját, a SETIQuest-et: a közösségi alkalmazás segítségével lehet, pont ön lesz az, aki megtalálja a földönkívüli jeleket... ha nem is intelligens civilizációtól, de talán egy tekintélyesebb nebulából érkezőket...

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
5 Sultanus Constantinus 2011. augusztus 15. 20:57

@Pesta: Ebben van némi igazság. ;)

4 Pesta 2011. augusztus 15. 18:14

A bölcsek meg nem keverik össze a fantasztikumot a valósággal. Nem is „földönkívüli" az, amelyiket földi érzékekkel észlelni lehet.

3 bibi 2011. augusztus 15. 16:15

@Fejes László (nyest.hu):

Valóban, és ez helyes, de ha jól tudom ugyanők azért kicsit kiabálnak is :))

en.wikipedia.org/wiki/Active_SETI

2 Fejes László (nyest.hu) 2011. augusztus 15. 14:12

@bibi: Ez a cikk viszont hallgatózásról szól, nem a kiabálásról.

1 bibi 2011. augusztus 15. 13:15

Okosabbak viszont úgy vélik, hogy felesleges telekiabálnunk a világegyetemet, mert az élet - úgy általában - inkább agresszív mint baratságos.

Információ
X