nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ne plagizáljon, aki politikus akar lenni!
Újabb plágiumbotrány újabb „áldozattal” Németországban

A volt védelmi miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg ügye után újabb hasonló plágiumbotrány követelt újabb áldozatot Németországban.

MTI | 2011. május 12.
|  

Szerda este a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) elnökségének tagja, az Európai Parlament liberális alelnöke, Silvana Koch-Mehrin jelentette be, hogy lemond minden tisztségéről, miután – akárcsak Guttenberg esetében – az a gyanú merült fel, hogy doktori disszertációjának írásakor plágiumot követett el.

Zu Guttenberg esetében már igazolták a csalást. Korábbi cikkünkből kiderül és vizuálisan is jól látható, hogy ő diplomamunkájának több mint felét lopta.

A heidelbergi egyetem – ahol a szabad demokrata politikus évekkel ezelőtt disszertációját benyújtotta – a napokban hivatalosan közölte, hogy vizsgálatot indított az ügyben. Kiszivárgott értesülések szerint a volt  konzervatív védelmi miniszterhez hasonlóan  a 40 éves Silvana Koch-Mehrin is jelentős mértékben használt fel idegen forrásmunkákat disszertációjához, mégpedig anélkül, hogy mindezt lábjegyzetben, illetve a forrásmunkák között feltüntette volna.

A szabad demokraták egyik jövőbeni reménységének tartott politikus mindeddig nem nyilatkozott az ügyben, így váratlan bejelentése meglepetésként – egyben közvetett elismerésként is – hatott. Ez utóbbira mindenesetre Silvana Koch-Mehrin nem utalt, csak azt hangoztatta: döntésével meg kívánta akadályozni, hogy a nyilvános vitákkal tovább terhelje családját. Közölte, hogy lemond az FDP elnökségében betöltött tagságáról, továbbá az Európai Parlament alelnöki tisztségéről, valamint pártja európai parlamenti frakciójának vezetői posztjáról.

Megfigyelők szerint a történtek újabb tőrdöfést jelentenek a hétvégi kongresszusára készülő, az Angela Merkel kancellár vezette konzervatívokkal koalícióban kormányzó német Szabad Demokrata Pártnak, amelynek tekintélye az elmúlt hónapokban rohamosan csökkent.

A heidelbergi egyetem szerda este megerősítette, hogy a vizsgálatot folytatja, és annak eredménye legkorábban május végére várható.

A bayreuthi egyetem néhány órával korábban hivatalos állásfoglalásában utalt arra, hogy a március elején posztjáról lemondani kényszerült Karl-Theodor zu Guttenberg szándékosan használt idegen forrásmunkákat doktori disszertációjához, illetve szándékosan csapta be a disszertációt elbíráló egyetemi bizottságot. Guttenberg kezdetben minden cáfolt, utána viszont azt hangoztatta, hogy az „ollózást" nem szándékosan követte el

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X