nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újabb mongol ösztöndíjasok érkezhetnek Magyarországra

Újabb mongol ösztöndíjas hallgatók érkezhetnek Magyarországra a két ország közötti oktatási, tudományos és kulturális együttműködésről szóló, három évre kötött megállapodás szerint, amelyet Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) vezetője és Erdenechimeg Omboosuren, Mongólia budapesti nagykövete írt alá – közölte a tárca kultúráért felelős államtitkársága pénteken az MTI-vel.

MTI | 2011. november 2.
|  

A közlemény szerint Mongóliával először 1976-ban kötött a tárgyban kormányközi egyezményt Magyarország, és ezt a megállapodást három-négy évre szóló oktatási, tudományos és kulturális munkatervek egészítik ki. A két ország közötti együttműködés eredményeként eddig csaknem 300 mongol hallgató szerzett diplomát Magyarországon.

A tárca kitért arra, hogy a 2011-2014-es időszakra vonatkozó megállapodás alapján a magyar fél a korábbi évekhez hasonlóan öt ösztöndíjas hallgatót fogad alapképzésre vagy egységes, osztatlan képzésre, közülük két hallgató költségeit Magyarország, háromét pedig Mongólia fedezi.

A mongol hallgatók közül a legjobb tanulmányi eredményt elért diák PhD-képzésen vehet részt, továbbá évente két, Magyarországon diplomázott mongol szakembernek hat hónapos továbbképzést kínálnak. Négy magyar diák három-öt hónapos mongóliai részképzésen vehet részt, négy magyar szakembernek pedig féléves külföldi továbbképzést biztosít a megállapodás – írta a minisztérium.

Mint hozzátette, a külföldi diákok felsőfokú képzésük megkezdése előtt egy évet a Balassi Intézetben töltenek, ahol elsajátítják a magyar nyelvet, illetve a választott tanulmányaikhoz szükséges előkészítő tárgyakat.

A tudományos együttműködés keretében a felek támogatják a két ország tudományos akadémiáinak és egyetemeinek együttműködését, valamint a Mongóliába irányuló kutatóexpedíciókat. A tárca közölte: Mongólia elkötelezett amellett, hogy Magyarország legyen a mongolisztika európai tudományos központja.

A tárca kiemelte: a megállapodás szorgalmazza a kulturális intézmények közötti közvetlen kapcsolatok kiépítését, művészek, műfordítók, kiállítási anyagok cseréjét, valamint a kulturális örökség védelmével kapcsolatos tapasztalatcserét. Ezért a felek kulturális szakembereinek a három évre összesen 21 nap cserekeretet biztosítanak, hogy részt vegyenek a másik fél államában tartandó rendezvényen, tárgyaláson, tanulmányúton – áll a közleményben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X