nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újabb kínai támadás a Google ellen

Kína szerint túlságosan nagy befolyása van a Google-nek a kínai okostelefon-piacon, elnyomva a hazai szereplőket. Egyes vélemények szerint ez akár a helyzetet megváltoztató politikák bevezetését is előrevetítheti.

MTI | 2013. március 7.
|  

A kínai ipari és információtechnológiai minisztérium legújabb fehér könyve szerint az amerikai Google-nek, az Android operációs rendszer elterjedtségéből fakadóan, túlságosan nagy befolyása van a kelet-ázsiai ország okostelefon-piacán. „Ugyan maga az Android nyílt forráskódú rendszer, annak központi technológiáját a Google szigorúan szabályozza” – áll a dokumentumban.

A minisztérium szerint ráadásul a vállalat diszkriminációval élt egyes kínai vállalatok ellen, előfordult ugyanis, hogy kódjait késleltetve osztotta csak meg. A minisztérium a fehér könyvben semmilyen speciális politika vagy új szabályozás bevezetéséről nem szól, egyes vélemények szerint ugyanakkor a jelentés akár a Google-lel szembeni jövőbeli intézkedéseket is előrevetítheti.

A Kínában gyártott okostelefonok mintegy 98, az országban használt készülékeknek pedig 90 százalékán fut ma androidos operációs rendszer. Azt ugyanakkor a kínai gyártók, így a Huawei, a ZTE és a Lenovo is használja telefonjain. A minisztérium fehér könyve azonban önálló utat sugallva úgy fogalmaz: Kínának megvan a képessége ahhoz, hogy saját operációs rendszert fejlesszen ki.

A Google kínai jelenléte – éppen csak az Android operációs rendszer kivételével – nem nevezhető sikertörténetnek. A vállalat 2010-ben a kelet-ázsiai ország piacáról való kivonulásra kényszerült, tavaly zenehallgatásra és –letöltésre kifejlesztett oldalát, majd internetes vásárlóknak szóló keresőoldalát is bezárni kényszerült. Keresőszolgáltatása szintén évről évre veszít versenyképességéből: tavaly év végén már a 10 százalékos piaci részesedést sem érte el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X