nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kína kiborította a Google-alelnököt

A vállalat alelnöke hivatalos blogbejegyzésben kommentálta a Kínában történteket. Emberi jogi aktivisták postafiókjait törték fel.

IT Café – Dajkó Pál | 2010. január 14.
|  

A Google hivatalos blogjában magyar idő szerint ma hajnalban David Drummond, a vállalat alelnöke és jogi igazgatója közölte, hogy decemberben Kínából „igen kifinomult és célzott” támadás érte a Google hálózatát, melynek az volt a célja, hogy a támadók bejussanak kínai emberi jogi aktivisták postafiókjaiba (a Gmail hivatalosan nem elérhető Kínában, de az aktivisták közül sokan használják anonim proxykon keresztül). A történtek arra késztették a cég vezetését, hogy felülvizsgálják kínai üzletpolitikájukat, s úgy döntöttek, felhagynak a Google.cn keresőoldal találatainak cenzúrázásával, melyet a kormány kérésére folytattak. A következő hetekben új tárgyalásokat kezdeményeznek a kínai vezetéssel, hogy lehetséges-e a helyi törvények alapján úgy működniük, hogy nem szűrik a találatokat, s ha nem jön létre megegyezés, akkor az is előfordulhat, hogy befejezik kínai tevékenységüket, képviseleteiket bezárják, s kivonulnak az országból.

Drummond elmondja azt is, hogy a Google értesülései szerint legalább húsz másik nagy céget is komoly támadások értek a tavalyi év utolsó hónapjában. A Google elleni akció bizonyos mértékig sikerrel járt, mivel – bár az elsődleges cél az említett postafiókok feltörése volt – a crackerek megszereztek bizonyos „szellemi termékeket” a cégtől. A Gmail elleni támadás két kivételtől eltekintve sikertelen volt, s az érintett két fiók esetében sem fértek hozzá a crackerek az üzenetek tartalmához.

A Google 2006-ban indította el kínai oldalát, melynek cenzúrázása miatt igen sok kritika érte a vállalatot, akik azzal védekeztek eddig, hogy még mindig jobb egy szűrt találatokat adó Google a kínaiak számára, mintha egyáltalán nem működne ez a szolgáltatás az országban, ezért egyezkedtek a kormányzattal.

Habár az emberi jogi aktivisták szerte a világon üdvözölték a Google lépését, s az alelnök is hosszú passzusokban kel a szólásszabadság védelmére, azért azt sem szabad elfelejteni, hogy a Google a mai napig nem tudta igazán megvetni a lábát a ma már felhasználói számát tekintve a világ legnagyobbjának számító kínai piacon. A konkurens hazai kereső a Pajtu (Baidu) gyakorlatilag egyeduralkodó: a keresések háromnegyede ezen az oldalon zajlik, a kínai felhasználók 90 százaléka ezt használja. (Tegnap egyébként a Pajtut is támadás érte, mely olyan súlyos volt, hogy egy időre le is állt az oldal.)

Bár már megindultak a találgatások, arról természetesen még senki nem tud semmi biztosat mondani, hogy ha a Google tárgyalásai sikertelenek lesznek, s a vállalat tényleg kivonul Kínából, akkor az vajon milyen következményekkel járhat a többi, a kormánnyal szintén megalkuvó nyugati cég számára – melyek között nagy IT-vállalatok szép számmal akadnak.

Információ
X