nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Otthagyja a Google Kínát vagy nem?

A kínai internethatóságok több tájékoztatást kérnek a Google-től, amely keddi nyilatkozatában lehetségesnek mondta távozását Kínából.

MTI | 2010. január 14.
|  

A kínai internethatóságok több tájékoztatást kérnek a Google internetes szolgáltató cégtől, amely keddi nyilatkozatában lehetségesnek mondta távozását Kínából – közölte név nélkül a kínai államtanács tájékoztatási hivatalának egy magas rangú tisztségviselője szerdán.

Az illetékes telefonon beszélt a Hszinhua hírügynökséggel egy nappal azután, hogy David Drummond, a Google fő jogi képviselője nyilatkozatot tett közzé a cég hivatalos oldalán, miszerint „felülvizsgáljuk üzleti tevékenységünk lehetőségeit Kínában”. A kaliforniai cég közölte, hogy „a továbbiakban nem hajlandó cenzúrázni a keresést a google.cn-ben”, a kínai keresőprogramban. Drummond nehezményezte a közelmúltbeli kibertámadásokat is a Google kínai szolgáltatásai ellen.
A Hszinhuának nyilatkozó kínai tisztségviselő szavai szerint „még nehéz megmondani, hogy a Google távozik-e Kínából vagy sem, ezt senki sem tudja”. Mint mondta, kollégáinak a többsége borúlátó, mert „nem lesz megegyezés, ha egyik fél sem enged”.
Ha a Google távozik Kínából, mintegy 700 alkalmazott veszíti el a munkáját – tette hozzá. „Egy szerda reggeli gyűlésen közölték, hogy a Google talán elmegy Kínából, és mindannyian nagyon szomorúak vagyunk” – mondta egy alkalmazott.
Drummond mindamellett a cég honlapján megjegyezte, hogy a Google még tárgyalni próbál a pekingi kormánnyal kedvezőbb működési feltételekről.
Kínában helyi idő szerint szerdán későn este a Google kereső lapján még mindig ott a figyelmeztető mondat, ami szerint  a helyi törvényekkel, jogszabályokkal és a politikával összhangban egyes keresési eredmények nem láthatók.
„Majdnem lehetetlen, hogy a Google itthagyja Kínát” – véli Kuo Ko (Guo Ke), a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének professzora, kiegészítve azzal, hogy „a kínai kormány nem fog lemondani a cenzúráról”.
„A kormány számára nem oszt, nem szoroz, hogy a Google befejezi-e tevékenységét az országban, miközben a Google jelentős gazdasági veszteséget lesz majd kénytelen elszenvedni, ha elhagyja a kínai piacot” – nyilatkozta Kuo a Hszinhuának.
Az esetleges kivonulás igazi vesztesei az internetfelhasználók lesznek – jegyzi meg Kuo azzal, hogy véleménye szerint a Google macska-egér játékot játszik és igyekszik az internetezők mérgét, vagy csalódottságát kihasználni és abból tőkét kovácsolni.
Kínaiak milliói rajongói és hűséges használói a Google-nak és szolgáltatásainak, a Gmail-nek, a Gtalk-nak és a Picasa-nak. Rengetegen mentik és őrzik fontos információikat és ismerőseik elérhetőségét a Google Docs rendszerében. Ha tehát a Google befejezi működését Kínában, akkor valamennyi felhasználónak előzetesen le kell mentenie levelezését, dokumentumait, képeit – írja összeállításában a Hszinhua, és végül idézi még Kuót, aki szerint „a kormány soha nem fog megalkudni ideológiai-, vagy más alapvető, lényegi kérdésekben. Ugyanakkor a Google-ügy jó figyelmeztetés arra, hogy az internet ellenőrzését végezhetné visszafogottabban és okosabban”.

Információ
X