nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Maorik és hobbitok
Új-Zéland a frankfurti könyvvásár díszvendége

Hatvan író és költő mellett további száz művészt vonultat fel és hobbit-jelmezversenyt is rendez az idei Frankfurti Könyvvásáron a díszvendég Új-Zéland.

MTI | 2012. június 24.
|  

A Gyűrűk Ura trilógia filmváltozatának számos jelenetét forgatták Új-Zélandon. Az ország az így szerzett ismertségre is épít programjában, a helyi kultúra mellett Tolkien világát is bemutatják a új-zélandi standon mondta Tanea Heke projektvezető hétfőn Frankfurtban.

Jürgen Boos, a könyvvásár igazgatója hozzátette: az óceániai ország a hazája alegnagyobb mesélő nemzetnek, a maorinak. Az őslakosok elbeszéléseit alig néhány évtizede jegyezték le először. A mesék időtlen idők óta szájról-szája terjednek, de egyebek mellett tetoválások, táncok és dalok révén is átörökítik őket az egymás után következő nemzedékek. A díszvendég ország kultúrája így egytranszmediális összművészeti alkotás formájában jelenik meg a könyvvásáron mondta Boos.


A leghíresebb kortárs maori író Witi Ihimaera, akinek A bálnalovas című munkáját 2002-ben meg is filmesítették. Az új-zélandi irodalom egészét tekintve összesen 66 német nyelvű kötetet adnak ki a frankfurti fesztivál alkalmából, ami a hatszor több mint amennyi új-zélandi mű évente megjelenik német nyelven.

Új-Zéland Írország és India után a harmadik angol nyelvű díszvendég a világ legnagyobb könyves fesztiválján, amelyet az idén október 10. és 14. között tartanak meg. A fesztiválra 1986 óta hívnak díszvendég országot, Magyarország eddig egyszer, 1999-ben, a közép-kelet európai államok közül elsőként töltötte be ezt a szerepet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X