nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mese a hepciás maori polgármesterről

Michael Laws balhés ember, mégis polgármester. Most általános iskolás kislányokra förmedt rá egy helyesírási ügyben.

nyest.hu | 2009. szeptember 11.
|  

Hét általános iskolás maori kislány – 11–12 évesek – kereste meg hivatalos levélben a helyi polgármestert Új-Zélandon. Levelükben arra kérték a város elöljáróját, hogy módosítsa a település nevét Wanganuiról Whanganuira (utóbbi jelentése 'nagy kikötő' maori nyelven) – számolt be róla a The Independent.

A polgármester azonban nem csupán megfeddte a szerzőket ezért a kérésért – indulatát azzal indokolva, hogy ennél fontosabb dolga is van –, de megalázó, csípős megjegyzésekkel is teletűzdelte válaszát.

„A leveleitekben annyi a logikai és tárgyi tévedés, hogy azt se tudom, melyikkel kezdjem” – írta, majd azt javasolta, hogy rúgassák ki a tanárukat. Hozzátette: kérésüket csak akkor veszi komolyan, ha az új-zélandi bennszülött lakosságot komolyan érintő, „különösen maori társadalomban egyre ijesztőbb arányban előforduló a gyermekmolesztálásokkal és gyermekgyilkosságokkal kapcsolatos” ügyekkel kapcsolatban fordulnak hozzá.

Az eset természetesen nagy visszhangot keltett. Laws a nyilvánosság előtt azzal védekezett, hogy az egész nem a kislányok, hanem minden bizonnyal a tanáruk fejéből pattant ki. „Komolyan azt hiszik, hogy a gyerekek egy fikarcnyit is törődnek azzal, hogy írják azt a nevet, hogy Wanganui?” – kérdezte.

Hogy a polgármester miért ilyen pikírt és hajthatatlan a kérdésben, nem tudni. A megoldás ugyanis nem az ő kezében van: a kérdésről az Új-Zélandi Földrajzi Bizottság hivatott dönteni.

Law mindenesetre megpróbálta jóvátenni a viselkedését, és meghívta a kis hölgyeket egy teára. Hogy invitálását elfogadták-e, nem tudni.

Információ
X