nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új európai rendszerrel rangsorolnák az egyetemeket

A már meglévő globális rangsorok hiányossága miatt hívták életre az összes egyetem rangsorolására szolgáló új rendszert, amelyet még idén közzétesz az Európai Bizottság – adta hírül az euractiv.hu.

Edupress | 2011. június 27.
|  

Tizenhárom globális értékelő rendszert  – beleértve a shanghai egyetemi listát és a Times felsőoktatási rangsorát  – vizsgáltak meg az Európai Egyetemi Szövetség (European University Association, EUA) által a múlt héten közzétett Globális egyetemi rangsorok és hatásuk című tanulmányban. A szakemberek megfigyelései szerint, bár a világon összesen 17 ezer egyetem van, a rangsorok általában ezek közül csupán 200 –500 intézményt foglalnak magukban  – figyelmen kívül hagyva a többit.

Az euractiv.hu információi szerint Jan Truszcyński, a Bizottság Oktatási főigazgatóságának vezetője a jelentés bemutatása kapcsán elmondta, hogy az unió új U-Multirank elnevezésű többdimenziós globális rangsorolási rendszerét még az idén belefoglalják majd a szakmai képesítések elismeréséről szóló irányelvbe. Ez a felsőoktatás és kutatás területét új, felhasználó-barát, többdimenziós és többszintű rangsorolási módként írná le. Az U-Multirank célja, hogy a felhasználók az adott intézményeket meghatározott szempontok alapján legyenek képesek összehasonlítani. A rendszer a hasonlót a hasonlóval vetné össze, és az egyetemi feladatok széles skáláját venné figyelembe, hogy elkerülje a jelenlegi rangsorok által létrehozott kutatáson alapuló „reputációs versenyt”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X