nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új bolygót fedezett fel egy középiskolás

Van, aki a kötelező közösségi szolgálat idején kertet ás. Van, aki szendvicseket szolgál fel, vagy iratokat fénymásol. És van, aki inkább bolygót fedez fel.

nyest.hu | 2015. június 26.
|  

Egy angliai középiskolás, Tom Wagg két évvel ezelőtt, 15 éves korában a Keele-i Egyetemen dolgozott közösségi szolgálata során, hogy belekóstoljon az egyetemen folyó munkába. Azt a feladatot kapta, hogy olyan fényképeket nézzen át, amik az éjszakai égboltról készültek. A képeken olyan részleteket kellett keresnie, amik egy bolygó jelenlétére utalnak. Egy csillag fénye ugyanis halványabbnak látszik, ha a csillag körül keringő bolygó éppen a csillag és szemlélő (jelen esetben a fényképezőgép lencséje) között van. Wagg tehetségesnek bizonyult: már a harmadik napon kiszúrt egy lehetséges pontot az egyik fényképen.

Azonban hiába talált Tom egy gyanús részletet a felvételen, a gyanút igazolni is kellett. Ez pedig két évet vett igénybe. A felvétel alapján beazonosították a csillagot, és chilei távcsövekkel újabb, immár célzott megfigyeléseket végeztek rajta. Az újabb távcsöves megfigyelések során készült felvételeket aztán a genovai és a liege-i egyetemeken vizsgálták. A csillagászok végül megállapították, hogy Tomnak igaza volt: a csillag körül bolygó kering.

Az új bolygó a Földnél nagyobb, körülbelül Jupiter méretű. Egyelőre a WASP-142b néven regisztrálták. De hamarosan „rendes” neve is lesz az új bolygónak, hisz a névre nyilvános pályázatot írtak ki. A bolygó felfedezőjének, az immár 17 éves Tom Waggnek is van ötlete.

Vajon hol egy bolygó?
Vajon hol egy bolygó?
(Forrás: Wikimedia Commons / PD)

Forrás

Staffordshire schoolboy discovers new planet

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 arafuraferi 2015. június 27. 15:32

Lassan már több az exobolygó, mint égen a csillag. Persze ez nem csoda, csak már nem is szenzáció egy-egy új.:-)

Információ
X