nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bárki lehet marslakó!

Bárki jelentkezhet marslakónak, aki elmúlt 18 éves, nem muszáj vadászpilótának vagy tudósnak lennie – tudatta a Mars One nevű, hollandiai központú nonprofit szervezet, amely azt tervezi, hogy az amerikaiakat megelőzve, már 2023-ra telepet létesít a Marson.

MTI | 2013. január 13.
|  

Az elképzelések szerint az első kolónia mindössze négy fős lesz. A jelentkezők közül a kiválasztás legfontosabb feltétele az értelmi szint, a jó szellemi, lelki és testi egészség, illetve az elkötelezettség. A kiválasztottakra az űrút előtt 8 éves képzés vár. „Elmúltak már azok az idők, amikor a hangsebességnél gyorsabban repült órák száma és a bátorság döntötte el, hogy kiből lehet űrhajós. Ma már az a fontos, hogy mennyire jól dolgozik valaki, és hogyan jön ki társaival a hosszú úton” – idézte Norbert Kraftot, a Mars One egészségügy igazgatóját, az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) volt kutatóját a LiveScience.com című hírhonlap.

A Mars One 2016 és 2021 között egész sor robotküldeményt tervez a Marsra juttatni. A mesterséges munkások fogják felépíteni az ember számára lakható Vörös bolygó nevű bázist, hogy 2023-ban az első űrhajósok kulcsra készen vehessék birtokukba az építményt. Utána két évente érkeznek majd újabb marslakók a Földről. Az nem szerepel a tervekben, hogy a telepeseket vissza is repítenék szülőbolygójukra, azaz az űrhajójegy nem retúr. Ennek ellenére jelentkezőkben nincs hiány, eddig már több mint ezren jelezték részvételi szándékukat.

 A Mars One tévéadásokban kíván beszámolni a telepesek kiválasztásáról, a bázis megépítéséről és a földi marslakók első éveiről. A szervezet 2011-ben alakult, és jó néhány repüléssel és űrkutatással foglalkozó cég – köztük a SpaceX, a Paragon Space Development, a Surrey Satellite Technology, MDA Corporation, Astrobotic Technology  támogatását is megnyerte az expedícióhoz. Akadnak viszont olyanok is, akik kétkedéssel fogadják, hogy a Big Brother marsi változata megvalósítható lenne.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Sultanus Constantinus 2013. január 14. 14:04

@El Vaquero: "Amúgy milyen nyelvű lenne egy ilyen holland indíttatású Marsbázis?"

Nav'i :)))

2 El Vaquero 2013. január 14. 14:00

Ha vissza nem jönnek, akkor vihetik Orbánt, Matolcsyt és a többi jómadarat, az űr még elbír sok szemetet. Amúgy milyen nyelvű lenne egy ilyen holland indíttatású Marsbázis?

1 Sultanus Constantinus 2013. január 14. 10:24

Szeretettel várok mindenkit. :D

Információ
X