nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Túlélte a dinoszauruszokat

Túlélte a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtti kihalását egy fura emlős, a Necrolestes patagonensis, azaz a patagóniai sírrabló – bizonyította egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeit az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában tette közzé.

MTI | 2012. november 24.
|  

A vakondszerű emlős 16 millió éves fosszíliáit 1891-ben fedezték fel Argentínában, ám mint John Wible, a Carnegie Természettudományi Múzeum szakértője, a tanulmány társszerzője rámutat, vajmi keveset lehetett tudni az állatról. Százhúsz éven keresztül a kutatók igyekeztek pontosan meghatározni, hogy milyen állatról van szó, és elhelyezni az emlősök családfáján, de sehogy sem tudtak megegyezni – olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

Annak ellenére, hogy a fosszíliák igen jó állapotban maradtak fenn, a megkövesedett maradványokat intézetről intézetre vándoroltatták, még néhány évvel ezelőtt sem voltak a kutatók biztosak abban, hogy valóban emlősről, nem pedig erszényesről van-e szó. A kutatókat mindenekelőtt az állat jellegzetes vonásainak összevisszasága hozta zavarba, bár abban mindannyian egyetértettek, hogy a Necrolestes patagonensis turcsi orrából, zömök testéből, rövid, széles végtagjaiból ítélve földalatti, üregásó életmódot folytatott. Ezt a feltételezést alátámasztották a sírrabló háromszögű fogai, amelyek tökéletesen megfelelnek a célnak egy gilisztákkal, férgekkel és egyéb tekergő, csúszó-mászó lényekkel táplálkozó állat esetében.

Necrolestes patagonensis
Necrolestes patagonensis
(Forrás: Wikimedia Commons / Stanton F. Fink / GNU-FDL 1.2)

Guillermo Rougier, a Louisville-i Egyetem kutatója munkatársaival tavaly fedezett fel egy másik dél-amerikai kihalt emlőst, amely a 100 millió évvel ezelőtt élt Meridiolestida-csoporthoz tartozott és sok vonása megegyezett a rejtélyes Necrolestes patagonensisszel, beleértve az egyetlen gyökérrel rendelkező őrlőfogakat. Ezek az egyetlen ismert emlősök, amelyek egygyökerű őrlőfogakkal rendelkeznek.

A lelet azt bizonyítja, hogy a Meridiolestida-csoport nem halt ki olyan korán, mint hitték. A Necrolestes patagonensis 45 millió évvel túlélte a rokonait, amelyek a dinoszauruszokkal tűntek el bolygónkról, a turcsi orrú emlős szerencsés sorsát a kutatók szerint földalatti életvitelének köszönhette.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X