nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Török kulturális intézet nyílik Budapesten

Áprilisban tervezik megnyitni a budapesti Yunus Emre Intézetet: a török kulturális központ az Andrássy út 62. szám alatt várja majd a török nyelv, kultúra, történelem és művészetek iránt érdeklődőket.

MTI | 2013. február 18.
|  

Recep Tayyip Erdoǧan török miniszterelnök múlt heti budapesti látogatása alkalmával beszélt arról, hogy hamarosan török kulturális intézet nyílik Budapesten. Az intézet helyszínét már kiválasztották, és rövidesen meg is kezdi működését – közölte.

Kemal Gür budapesti török nagykövet az MTI-nek elmondta, hogy ankarai központtal a világ számos pontján működnek Yunus Emre török filozófusról elnevezett intézetek. Azért a középkori filozófusról nevezték el az intézetek hálózatát, mert Yunus Emre alakja a törökök számára a béke, a remény, a becsület és a tolerancia jelképe – magyarázta.

Yunus Emre (1238?–1320?) a szúfi miszticizmus kiemelkedő alakja, aki nagy hatást gyakorolt a török irodalomra. Korának azon kevés költői közé tartozott, akik nem az irodalmi nyelvben megszokott oszmán-török nyelven írtak, hanem a beszélt nyelvhez sokkal közelebb álló szókincset használtak. Versei leginkább az isteni szeretetről és az emberi sorsról szólnak.

A Yunus Emre hálózatnak 25 központja működik, egyebek mellett Brüsszelben, Londonban, Tokióban, Kairóban, Varsóban, Bukarestben és több nyugat-balkáni városban. A nagykövet úgy látja, hogy a gazdaság mellett a kultúra a két ország közötti kapcsolatépítés legfontosabb pillére, ezért a nagykövetség is szoros kapcsolatot ápol majd a kulturális intézettel.

Yaz Hakki, a budapesti intézet igazgatója azt mondta: a központ egyfajta híd lehet Magyarország és Törökország között, segíthet szorosabbra fűzni a kétoldalú kapcsolatokat és ahhoz is hozzájárulhat, hogy a magyarok és a törökök jobban megismerjék egymást.

Kemal Gür kiemelte, hogy már évek óta szeretnének kulturális központot nyitni Budapesten, mert a magyarok érdeklődnek Törökország iránt. Az ország a második legnépszerűbb üdülőhely a magyarok körében és történelmi okokból, a családi gyökereiket kutatva is nyitottak Törökország felé – vélekedett. Az intézet igazgatója hozzátette: persze a török szappanoperák is felkeltik az emberek érdeklődését.

A központ az Andrássy út 62. szám alatt nyílik meg, mindenképpen olyan helyszínt kerestek, amely közel van a város központjához, és könnyen elérhető – fejtette ki. Mint megjegyezte, hamarosan befejeződik az épület felújítása.

Már összeállt az intézet ez évi programja, a tervek szerint előadásokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, kiállításokkal, konferenciákkal és szemináriumokkal várják az érdeklődőket, továbbá török nyelvtanfolyamokat is szerveznek – közölte.

Úgy fogalmazott, hogy az intézet szoros kapcsolatban áll majd az ankarai központtal, amely a forrást biztosítja működéséhez és a terveiket is jóváhagyja. Ugyanakkor Ankara nem szabja meg, hogy milyen programokat szervezzenek a különböző városokban működő intézetek, hiszen azokat mindig az adott országnak megfelelően alakítják.

Kemal Gür arra is kitért, hogy a török kormányfő budapesti látogatásakor a magyarországi török kulturális örökség megőrzéséről írtak alá kölcsönös szándéknyilatkozatot. Hangsúlyozta: Törökországnak más országokban is fontos a török műemlékek megőrzése, fürdők, mecsetek, könyvtárak és hidak megóvása, hiszen ezek építészeti szempontból is jelentős műemlékek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X