nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Több szerkesztőt szeretne a Wikipedia

Az oldal üzemeltetői egyszerűsíteni akarják a szerkesztési folyamatot, hogy még több közreműködőt nyerjenek meg a projektnek.

IT café, Barna József | 2011. január 18.
|  

A Wikipediát fenntartó Wikimedia Alapítvány azt szeretné, ha az online enciklopédia olvasói szerkesztenék is az oldalt. A tíz évvel ezelőtt elindított tudástár különböző nyelvű kiadásait már ma is havonta 410 millió látogató böngészi, de 2015-re havi egymilliárd olvasót szeretnének elérni. Főleg a női és a fejlődő országokban élő közreműködők számát remélik növelni, mert „minél sokrétűbb a szerkesztői közösség, annál átfogóbb, pontosabb és gazdagabb lesz az enciklopédia”.

Jimmy Wales, a Wikipedia ötletgazdája a kerek születésnap alkalmából a BBC-nek adott interjújában elmondta: sokakat elriaszt a lapok bonyolult wiki-kódja. „Ha az ember rákattint a szerkesztés gombra, és meglátja a wiki szintaxisát és a táblázatok bizarr struktúráját, tényleg megijedhet” – magyarázta.

Ezt látva az alapítvány a szerkesztési folyamat egyszerűsítésével szeretne több olvasót bevonni a közreműködök körébe, mindezt úgy, hogy a meglévő közösséget ne idegenítse el. Wales az interjúban elmondta: egyszerű WYSIWYG-szerkesztőt is fejlesztettek már nyílt forráskódú projektként, ennek egyes elemeit valószínűleg a Wikipediában is fel fogják használni.

Ami biztos, az online enciklopédia marad nonprofit projekt: egyáltalán nem szerepel a tervek között vállalkozássá alakítani az adományokból finanszírozott alapítványt. „Nemrég zárult le az éves adománygyűjtési kampányunk: rekordidő alatt sikerült összegyűjtenünk 16 millió dollárt” – mesélte Wales.

Mint mondta: az alapítvány valamivel több, mint 20 millió dolláros éves költségvetésből tart fenn egy havi 410 millió látogatót kiszolgáló weboldalt. „Azt hiszem, mi vagyunk messze a leghatékonyabban működő közhasznú társaság, már ha azt nézzük, hogy ilyen kis összegből milyen hatalmas közönségre vagyunk hatással.” Elismerte, hogy az oldalt részben hirdetésekkel is lehetne finanszírozni, de egyelőre ez sincs napirenden.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X