nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Több száz felhasználó perelheti a Google-t

Brit iPhone- és iPad-felhasználók perelnék a Google-t, mivel jogtalanul használták fel adataikat. A brit bíróság ma hoz előzetes döntést az ügyben.

nyest.hu | 2013. december 16.
|  

Brit felhasználók perelték be a Google-t adatkezelési eljárása miatt. A keresőóriás azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a tárgyalások ne Nagy-Britanniában, hanem Kaliforniában folyjanak – a cég ugyanis kaliforniai illetőségű. A brit felhasználók arrogánsnak és erkölcstelennek nevezik ezt az eljárást – számol be a 2013. december 16-án, hétfőn kezdődő tárgyalásokról a The Guardian.

A felperesek állítása szerint a Google titokban brit iPhone-felhasználók adatait követte nyomon. A cégóriás azonban kitart amellett, hogy a per Kaliforniában folyjon, és ne a brit ítélőszék döntsön az ügyben. A brit bíróság hétfői döntése precedensértékű lehet: ha úgy döntenek, hogy Nagy-Britanniában folynak a tárgyalások, az ügy nyomán internet-felhasználók százai perelhetik be a Google-t adatkezelése miatt.

Több száz felhasználó perelheti a Google-t
Forrás: Wikimedia Commons / Google INC

A vádlók szerint a Google megkerülve a biztonsági beállításokat, titokban megfigyelte a Safari böngészőt használók viselkedését az iPhone-on, iPaden és az asztali verziókon is. Az egyik felperes, Judith Vidal-Hall így nyilatkozott az ügyről: „A Google nagyon is jelen van itt, Nagy-Britanniában. Van brit honlapja. Van Nagy-Britanniában saját irodája. Itt adja el a termékeit. Nevetséges lenne, ha mindezen kiterjedt tevékenységek ellenére nem a brit bíróság döntene a megkárosított felhasználók ügyében.”

A keresőcég ügyvédjei azzal fognak érvelni, hogy az USA-ban nemrégiben törölték el a fentihez hasonló adatbiztonsági előírásokat, illetve, hogy nincs olyan európai szabályozás, amely ezzel az üggyel konkrétan foglalkozna. A felhasználókat védők azonban azt mondják, hogy a brit állampolgároknak joguk van ahhoz, hogy személyes adataikat bárki a brit és az európai szabályozás szerint kezelje.

Forrás

Google will not answer to British court over UK privacy claim

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X