nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tó jég alatt

A jég alatti tóban a tóban olyan ősi, hidegtűrő mikroorganizmusok is létezhetnek, amelyek alkalmazkodtak a sötét, jeges környezethez.

MTI | 2013. január 17.
|  

Az évmilliók óta vastag jégpáncél alatt rejtőzködő Vosztok-tó vizéből vettek mintát Antarktiszon dolgozó orosz kutatók ősi mikroorganizmusok után kutatva.  A Vosztok a legnagyobbika a hatodik kontinensen eddig feltérképezett 150 jégalatti tónak. A 250 kilométer hosszú és 50 kilométer széles képződményt, amelyet helyenként közel négy kilométer vastagságú jégpáncél borít, 1994-ben fedezték fel orosz és brit kutatók. A feltételezések szerint a hatalmas édesvizű tó több mint 14 millió éve el van vágva a külvilágtól – olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

Az évmilliók óta elszigetelt víztömeg vegyi összetétele sokat elárulhat a földtörténeti múltról. Az orosz expedíció vezetői remélik, hogy a tóban olyan ősi, hidegtűrő mikroorganizmusok is létezhetnek, amelyek alkalmazkodtak a sötét, jeges környezethez. Az orosz Északi- és Déli-Sarkvidéki Kutatóintézet közleménye szerint a kutatócsoport január 10-én 3406 méter mélységben érte el a tó vizét. A furat „fehér, buborékos” jeget tartalmazott, amely különbözött a tavat a külvilágtól elzáró átlátszatlan, porózus jégtől.

Az orosz expedíció az előző nyári szezonban, 2012 februárjában már elérte a tó vizét, de a mintákban nem talált eredeti élő szervezeteket. A kutatócsoport októberi beszámolója szerint a vizsgált mikroorganizmusok azonosnak bizonyultak azokkal a baktériumokkal, amelyek a 3769 méteres jégréteg átfúrása során felhasznált fagyálló- és síkosító anyagokat szennyezték.

A Vosztok-tó az Antarktisz jege alatt
A Vosztok-tó az Antarktisz jege alatt
(Forrás: Wikimedia Commons / Nicolle Rager-Fuller, NSF)

A déli nyár során három ország kutatói próbálnak-próbáltak mintát venni az antarktiszi jégalatti tavakból. A Brit Antarktiszi Kutatóprogram expedíciója, amely az Ellsworth-tóból akart mintát venni, feladta, miután 300 méter mélységbe jutott a három kilométer vastagságú jégpáncélban végzett forró vizes fúrással. Az amerikai expedíció viszont a napokban érkezik a Whillans-tóhoz, amelyet „mindössze” 762 méter vastagságú jég borít.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X