nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tiltakoznak a pedagóguskar ellen

A HAT, azaz Hálózat a Tanszabadságáért–Oktatási Kerekasztal tiltakozását fejezte ki kedden a Magyar Pedagógus Kar (MPK) létrehozása ellen az MTI-hez eljuttatott közleményében.

MTI | 2013. május 22.
|  

A HAT–Oktatási Kerekasztalban részt vevő pártok – az Együtt 2014, a DK, az LMP, az MSZP, a PM és a SZEMA – azt követelik, hogy a törvényjavaslatot a beterjesztő Balog Zoltán miniszter vonja vissza, egyben kezdeményezik, hogy a miniszter az oktatási rendszerben a társadalmi párbeszéd kialakult szervezeteit, intézményeit, korábban eredményes gyakorlatát alkalmazza, s ha módosítási szándéka van, azt csak a társadalmi partnerekkel együttműködésben, egyetértésben tegye. Az MPK létrehozása része annak a folyamatnak, amely a magyar közoktatási rendszert ismét politikai ellenőrzéssel centralizált, szakmailag elfogadhatatlanul uniformizált, és a 21. századdal össze nem egyeztethető módon ideológiailag meghatározott társadalmi alrendszerré változtatja – írták.

Álláspontjuk szerint a kar létrehozása a többpárti parlamenti demokráciákban kialakult társadalmi együttműködés, és egyeztetési mechanizmus kiiktatására irányul, olyan irány, amely – megfogalmazásuk szerint – csak „a totális társadalmakban – a diktatúrákban – működött”. Szerintük az állami, szakszervezeti és civil szervezeti feladatok ellátását egy, az állam által létrehozott, a pedagógusokra nézve kötelező tagsággal rendelkező, államilag finanszírozott és ellenőrzött szervezet eredményesen, hatékonyan, magas szakmai színvonalon nem tudja ellátni, így nem tudja képviselni a sokszínű pedagógus társadalmat sem. Megjegyezték: a kar tervezett funkciói között szereplő etikai kódex és eljárásai – mint az új köznevelési rendszer más elemei is (tanfelügyelet, pedagógusok minősítése, előmeneteli rendszer ) – azért veszélyesek, mert tovább növelik majd a pedagógusok már ma is megfigyelhető megfélemlítettségét, kiszolgáltatottságát.

Pénteken pedagógus- és szakmai szervezetek, valamint ellenzéki pártok is kritizálták a hamarosan létrejövő MPK-t. A szaktárca szerint ugyanakkor a kar létrehozása hozzájárul a pedagógus hivatás megbecsülésének növeléséhez. Az MTI-hez eljuttatott reagálásban pénteken kiemelték, hogy az MPK az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusok önkormányzattal rendelkező köztestülete lesz, és feladata az etikai kódex megalkotása és a pedagógiai célú közösségi szolgálat megszervezésének ellenőrzése, valamint az ezzel kapcsolatos tanácsadó, információs tevékenység működtetése. A megfelelő felhatalmazással, egyértelmű támogatottsággal rendelkező kar garanciát jelent majd arra, hogy szakmai kérdésekben a pedagógusok tényleges véleményének felhasználásával születnek meg a döntések.

Mint írták, a hivatás gyakorlásával kapcsolatos morális szabályokat rögzítő etikai kódex sok évtizedes hiányt pótol. Ahogy ennek szükségességét nem kérdőjelezi meg senki az orvosok, ügyvédek, újságírók esetében, úgy a pedagógusokat illetően sincs helye kételynek, hiszen az óvodapedagógusok, tanítók, tanárok „gyermekeink személyiségét, tudását, jövőjének alakulását formálják”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X