nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jogszabályok helyett etikai kódex

Hoffmann szerint csak a pedagógusoknak nem volt idáig etikai kódexük, ugyanakkor olyan kényes területen dolgoznak, hogy minden kérdést nem lehet jogszabályokkal lefedni.

MTI | 2013. május 15.
|  

Javaslattevő és véleményformáló szerepe egyaránt lesz az újonnan alakuló Magyar Pedagógus Karnak (MPK) – mondta Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár kedden Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón. Kifejtette: eddig soha nem volt nevesítve, hogy melyek az oktatást irányító miniszter szakmai partnerei, és hogy egy-egy jogszabály előkészítésekor milyen szervezetekkel egyeztessen. Jelenleg a cégbírósági bejegyzések szerint több mint 160 pedagógusszakmai szervezet működik ellenőrizetlen taglétszámmal és különböző aktivitással – jegyezte meg. A kar hivatása, hogy egy nevesített, bejegyzett pedagógusszakmai szervezet jöjjön létre, amelynek képviselői az egész pedagógustársadalom nevében formálhatnak véleményt, tehetnek javaslatot – ismertette.

Az államtitkár a Magyar Pedagógus Kar feladatai között említette, hogy az érettségi feltételéül szabott közösségi szolgálathoz támogatást adjon, valamint hogy kidolgozza a pedagógusok etikai kódexét. Csak a pedagógusoknak nem volt idáig ilyen kódexük, ugyanakkor olyan kényes területen dolgoznak, hogy minden kérdést nem lehet jogszabályokkal lefedni – fejtette ki Hoffmann Rózsa.

Kérdésre válaszolva elmondta: a tagság automatikus lesz a teljes egészében 2014 áprilisára felálló karban az állami és önkormányzati intézményekben dolgozó pedagógusok esetében, és akkor szűnik meg, ha valaki feladja az állását. Különleges kötelezettségeket ugyanakkor a tagság nem ró a pedagógusokra, és tagdíjat sem kell fizetni. Hozzátette: akik nem állami intézményekben dolgoznak, hasonló szervezetet hozhatnak létre, és stratégiai partneri szövetséget köthetnek a MPK-val. Hoffmann Rózsa kívánatosnak tartaná, ha ez megtörténne, de – mint jelezte – semmilyen módon nem akarják ezt erőltetni.

Kitért arra is: a szakszervezetek „tudomásul vették” az MPK létrehozását, nem láttak olyan veszélyt, amely a munkájukat veszélyeztetné, és szöveg szerinti javaslataikat is befogadták. Így például ha etikai eljárás indul olyan pedagógus ellen, aki szakszervezeti tisztségviselő, akkor erről értesíteni kell az érdekvédelmi tömörülés vezetőjét – hozott példát.

Hoffmann Rózsa szerint jó iskola, jó oktatásügy nem létezik jó pedagógusok nélkül, ezért az oktatáspolitikának hangsúlyos része a pedagóguspolitika. Ennek kiemelt állomása a kar létrehozásáról is szóló törvényjavaslat – mutatott rá.

Más témáról szólva, kérdésre válaszolva jelezte: a törvényi előírások értelmében a családi napközi nem válthatja ki az óvodát. A férőhelyek számáról azt mondta, országosan elegendő hely áll rendelkezése, bár területileg nagyok a különbségek. Ugyanakkor az önkormányzatok feladata, hogy a megfelelő számú férőhelyről gondoskodjanak, amire szerinte elegendő idő, mintegy 14-15 hónap áll még rendelkezésre – fűzte hozzá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X