nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tiltakozást váltott ki a cenzúra

Állásuk elvesztését, sőt, hatósági vizsgálatot és a kritikusok elhallgattatását kockáztatják a cenzúra ellen tiltakozó kínai újságírók.

MTI | 2013. január 5.
|  

Miután kiadás előtt pár órával átírták a hatóságok egy dél-kínai újság szerkesztőségi cikkét, a lap újságírói az interneten fakadtak ki a kínai cenzúragépezet ellen – számolt be az esetről a South China Morning Post című hongkongi napilap. Az eredeti írást újévi üdvözletként szánta olvasóinak a szókimondásáról híres Nanfang Csoumo dél-kínai lap. A cikk arról szólt, hogy az emberek csak akkor valósíthatják meg álmaikat, ha a kínai alkotmányban lefektetett elvek érvényre jutnak és az ország vezetése feletti ellenőrzés megvalósul.

Az írást a tartományi cenzorok kiadás előtt jelentősen lerövidítették, a demokráciára való utalásokat eltávolították, az eredeti címet – A kínai álom az alkotmányosság álma – megváltoztatták.  A változtatásokat a lap újságírói a szerkesztőségi autonómián elkövetett „nemi erőszaknak” nevezték, azok tartalma és a cenzúrázás módja miatt is, amire egy nappal a kiadás előtt, a lap szerkesztőjének beleegyezése nélkül került sor.

Az újságírók közösen mikroblogfiókot nyitottak, és nyílt levélben adtak hangot felháborodásuknak. A dokumentumban az eset kivizsgálását követelték, megemlítve azt is, hogy a kényszerű változtatásokkal tárgyi tévedések is nyomtatásba kerültek. A hatóságokkal való ilyen nyílt szembeszegülés és a cenzúra hangos kritikája szinte példátlannak számít a kelet-ázsiai országban, ezzel ugyanis állásuk elvesztését, sőt, hatósági vizsgálatot és a kritikusok elhallgattatását kockáztatják az újságírók. Az érintettek a South China Morning Postnak ugyanakkor úgy fogalmaztak: nem volt más módja annak, hogy kifejezésre juttassák mérgüket, az akciót a szerkesztőség legtöbb tagja támogatta, s hajlandóak ennél is tovább menni. A tartományi hatóságok egyelőre nem reagáltak az ügyre.

A változtatási kényszer hátterében egyébként a lap munkatársai a tartományi propagandafőnököt gyanítják. A főnök, Tuo Csen nevét, valamint az eredeti cikk címét is blokkolták a legnépszerűbb, a több mint 420 millió regisztrált felhasználót jegyző Sina mikroblogon.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X