nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ha a hivatástudat erősebb a lojalitásnál
Libération: „a cenzúra kiépült”

A magyarországi médiahelyzetről közölt pénteken írást a Libération.

MTI | 2011. július 9.
|  

A francia baloldali újság szerint az Európai Unió soros magyar elnökségének féléve alatt „Orbán Viktor, a populista jobboldal vezetője tartózkodott az új médiatörvény alkalmazásától, amelyet az Európa Tanács és az ENSZ jelentéstevője is élesen bírált. Nem voltak sem szerkesztőségi házkutatások, sem szankciók az erkölcs megsértése vagy az elfogult tájékoztatás miatt. Éppen csak egy kis rendrakás történt a köztelevízióban, ahol a hatalomhoz lojális főszerkesztőket neveztek ki” – fogalmazott a lap.

A cikk szerzője, Florence Labruyere szerint ugyanakkor „a cenzúra kiépült”, s a köztévé első csatornájának esti híradója a miniszterelnöki látogatások és a játszóterekről szóló riportok között annyira „álmosító” lett, hogy több ezer néző pártolt el tőle. A tudósító meglátása szerint a nézők 35-40 százalékát vonzó, piacvezető két kereskedelmi televízió, az RTL Klub és a TV2 is inkább kerüli a kínos témákat, miután a médiatörvény „Damoklész kardjaként” lebeg felettük: egy egyszerű figyelmeztetés „a mindenható médiatanács” részéről valamilyen „súlyos szabályszegésért” meggátolhatja őket abban, hogy részt vehessenek a következő frekvenciapályázati kiíráson. Márpedig a két csatorna engedélyének megújítása jövőre lesz esedékes – emlékeztetett a lap.

A tudósító azt is megemlítette, hogy a közmédiumoktól 550 embert bocsátottak el. Idézte Karácsony Gergely LMP-s képviselőt, aki szerint „az eltávolítottak egyetlen bűne, hogy szakmai hivatástudatuk erősebb a kormánypártok iránti lojalitásnál”. A lap szerint a Klubrádió is – amely „széles teret enged a tájékoztatásnak és a vitáknak, valamint nagyon kritikus a kormánnyal szemben” – „célkeresztbe” került, miután „a médiatanácsnak az az ötlete támadt, hogy átalakítja a rádiót”: a frekvencián ezentúl hatvan százalékban zenét, valamint helyi híreket kell sugározni megduplázott médiaszolgáltatási díj fejében.

A Fidesz – mint a lap írta – „közvetítőkön keresztül” már magáénak tudhatja a Hír Tv-t, egy napilapot, több rádiót, és a közelmúltban megszerezte az ingyenes Metropol újságot is. Az „Orbán által Berlusconi-féle médiaambíciókkal és Putyin-féle ökölcsapással megindított offenzíva” a lap szerint a miniszterelnök társadalom-felfogásával magyarázható, amelynek célja elkerülni „az állandó vitákat” és létrehozni egy „olyan centrális politikai erőteret, amely képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza” – zárta írását a Libération.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 bibi 2011. augusztus 5. 18:00

A magam részéről semmilyen cenzúrának a nyomát sem tapasztalom. Eleve hibás kiindulópont, hogy a hiradók adnák a cenzúrázandó anyagot. Azt kérem mindíg a véleményműsorok adják... és adják is. Kálmán Olgika úgy károg naponta ahogyan neki tetszik. A legutóbbi "Az estében" Róna Péter mondta el, hogy mimindent csinál rosszul az Orbán kormány, és a legutóbbi (mai) "Ma reggelben" Kovács László és Schiffer András szidta az Orbán kormányt. Tkp. elvárnám az un. liberális értelmiségtől, hogy helyesbítő levelet írjon a Libérationnak, de tudom, hogy ez elképzelhetetlen. A magyar társadalom véleményét a sunnyogásról viszont jól tükrözi az SZDSZ és az MDF sorsa.

Fenti véleményem nem jelenti azt, hogy mindennel meg lennék elégedve. Egyáltalán nem. Felháborított pl., hogy Tölgyessy Péter Kossuth-rádiós megszólalásait ellehetlenítették, és bosszant a fideszes újságírók gyakran észrevehető színvonaltalansága is. De az ilyen kifogásolható ügyek nem cenzúraügyek.

Közmédiás elbocsátások pedig egész Európában vagy már vannak is, vagy lesznek előbb-utóbb. Lsd.:BBC.

1 Fremen72 2011. július 14. 17:45

"Orbán által Berlusconi-féle médiaambíciókkal és Putyin-féle ökölcsapással megindított offenzíva" ez tetszik! Gyönyörű költői párosítás. Kíváncsi vagyok, a fizetett bloggerek mikor gyalulják le a cikket.

Információ
X